Mait Kraun • 8. november 2015 kell 13:00

Mis toimub kulla hinnaga?

Kullakangid  Foto: EPA

Kuld jõudis reedel pärast USA töötururaporti avalikustamist kolme kuu madalaima tasemeni ja turuosalised arvavad, et kollase metalli atraktiivsus langeb ka edaspidi.

Tööturu paranemine suurendas tõenäosust, et Föderaalreserv tõstab detsembris intressimäärasid, mis muudab kulla investorite jaoks ebaatraktiivsemaks.

Kulla hind kukkus reedel 1,4 protsenti 1087 dollarini untsist. Nädala lõikes odavnes kollase metalli hind 5 protsendi võrra, mis on selle aasta suurim langus.

USA intressimäärade tõus on kulla jaoks halb uudis, sest metall ei paku investoritele rahavoogu. Atraktiivsemaks muutuvad pidevat rahavoogu pakkuvad varad. USA dollar jõudis reedel aga tugevaima tasemeni alates märtsist – see muudab kulla teistes valuutades tegutsevatele investoritele suhteliselt kallimaks.

Paljud investorid ostavad kulda, et kaitsta oma varasid nõrgeneva dollari, kiireneva inflatsiooni või geopoliitiliste ja majanduslike probleemide tekkel. Viimastel kuudel on kuld saanud investoritelt vähe tähelepanu, sest taolised riskid on püsinud madalal, ütles investeerimisfirma Kingsview Asset Managementi portfellihaldur Paul Nolte Wall Street Journalile. “Praegu ei ole head põhjust, miks kulda omada.”

Tööturu andmed üllatavalt tugevad

USA tööturuameti teatel loodi oktoobris 271 000 uut töökohta, mis ületas tugevalt analüütikute ootusi (185 000). Tegemist on peaaegu terve aasta parima tulemusega. Töötuse määr kukkus aga 5 protsendini, mis on madalaim näitaja alates 2008. aasta aprillist.

„Väga muljetavaldav,“ kommenteeris tööturu andmeid Fabian Eliasson investeerimisfirmast Mizuho Financial Group. „See toetab spekulatsioone, et pigem tõstetakse intressimäärasid varem kui hiljem.“ Andmed panid ka dollari kursi kiiresti tõusma.

“Föderaalreservi intressimäärade tõusuootused detsembriks on järsult suuremaks muutunud ja see veab kulda alla. Turg ignoreerib teisi faktoreid,” ütles Standard Charteredi analüütik Suki Cooper. Reedel kasvas intressimäärade tõstmise tõenäosus 56 protsendilt 70 protsendini.

Kulla füüsiline nõudlus jätkuvalt tugev

Kulla füüsiline nõudlus on vaatamata madalale hinnale tugev, ütlevad analüütikud ja kullakaevandajad.

India nõudlus peaks järgmise nädala Diwali festivali ajal tõusma, sest kulla ostmist peetakse sellel päeval  heaendeliseks. India on maailma suurim kullatarbija – vahetult enne Hiinat.

“Lühiajaliste investorite ja füüsilise turu vahel toimub köievedu,” ütles Cooper.

Barclays panga sõnul pole kulla jaoks tuleva intressimäärade tõusutsükli ajal midagi head oodata. Reaalintressid tõusevad, dollar tugevneb tõenäoliselt edasi ja inflatsiooniootused võivad veelgi madalamale langeda, ütles pank.

Föderaalreserv ei pruugi edukas olla

Vähemuses on investorid, kes arvavad, et Föderaalreserv ei tõsta intressimäärasid ning kulla hinnalangus on ajutine. Investeerimisfirma Euro Pacific Capitali juht Peter Schiff ütles nädala lõpus CNBC-le antud intervjuus, et majanduse olukord on arvatust halvem ning Föderaalreserv ei saa intresside tõusutsüklit alustada.

„Ma ootan, et koondamiste hulk hakkab aasta lõpus kiirenema,“ ütles Schiff ja lisas, et jaemüüjad on esimesed, kes töökohti kärpima hakkavad. „Jaemüüjad on ülehinnanud inimeste jõukust ja võimet kaupasid osta. Ameeriklastel ei ole enam raha, nad on tohutult võlgasid võtnud,“ ütles ta. „Me oleme majandusurutise äärel ja tööturu olukord on halvenemas.“

Schiffi arust on olukorra suuresti tekitanud Föderaalreserv. Tema sõnul on keskpanga lõtv rahapoliitika loonud suure mulli, mille lõhkemisel kaob igasugune kontroll majanduse üle. See aga tähendab, et intressimäärade tõstmise tõenäosus on praktiliselt olematu.

Schiffi sõnul usuvad investorid jätkuvalt, et Föderaalreserv suudab majandust kontrolli all hoida ja selle tõttu on kulla hind ka langenud. “Inimesed saavad sellest lõpuks aru ja kulla hind hakkab tõusma.”

Hetkel kuum