Mait Kraun • 13. november 2015 kell 13:30

Euroopa aktsiad kukuvad koos euroga

Frankfurdi börs.  Foto: Bloomberg

Euroala oodatust madalam majanduskasv ja spekulatsioonid, et Föderaalreserv tõstab detsembris intressimäärasid, viisid Euroopa aktsiaturud kolme nädala madalaima tasemeni, vahendab Bloomberg.

Stoxx Europe 600 indeks on täna kukkunud veidi üle ühe protsendi. Indeksi aktsiatest on odavnenud umbes kaks kolmandikku. Aktsiate hinnalangus kiirenes pärast teadet euroala majanduskasvust, mis oli kolmandas kvartalis oodatust madalam (0,3%). Euroopa aktsiad on tegemas halvimat nädalat alates septembri algusest. Ka euro on täna langenud.

„Endiselt tuntakse muret aeglustuva majanduskasvu pärast. Lisaks sellele tekitab muret ka potentsiaalne olukord detsembris, kus Euroopa Keskpank laiendab stimuleerimisprogrammi, aga Föderaalreserv tõstab intressimäärasid,“ ütles investeerimisfirma Robert W. Baird & Co aktsiate asejuht Patrick Spencer. „Tugevam dollar, kõrgemad intressimäärad ja madalam majanduskasv paneb investoreid muretsema. Ka Hiina majandusandmed pole viimasel ajal head olnud.“

Stoxx 600 indeks on augustis saavutatud põhjadest taastunud 12 protsenti. Paljud turuosalised ütlevad, et aeglustuva majanduskasvu kontekstis pole see tõus õigustatud. Eile kukkus indeks 1,6 protsenti, mis on kuue nädala suurim langus.

Stoxx Europe 600Create line charts

Šveitsi põllumajandusfirma Syngenta on tänase päeva üks parimaid aktsiaid. Ettevõte on kallinenud 6,7 protsenti, sest selgus, et China National Chemical Corp peab läbirääkimisi Syngenta ostmiseks.

Kõige rohem on täna langenud tervishoiu ettevõtete aktsiad. Eurofins Scientific on odavnenud 3,7 protsenti, sest HSBC Holdings soovitas aktsiat müüa. William Demant Holding kukkus ligi 3 protsenti, sest Nordea vähendas aktsia reitingut.

Hetkel kuum