Birjo Must • 2. detsember 2015 kell 12:22

Toorainete tootjad saavad uue löögi

Hiina majanduse jahenemine langetab toorainete hindasid.  Foto: EPA

Laenuhinnad võivad tõusta juba õige pea nende ettevõtete ja riikide jaoks, mis on tihedalt seotud toorainetega, hoiatas varahaldusfirma Schroders.

"Väiksem dollari likviidsus paneb tugevama surve ettevõtetele, mis suutsid möödunud aastal toorainete hinna langedes ellu jääda," märkis ettevõtte peaökonomist Keith Wade uudisteagentuurile CNBC.

"Kui nad vaatavad uude aastasse, siis küsivad nad endalt, kas toorainete hind taastub ning kas pangad rahastavad meid ka siis, kui dollari likviidsus väheneb? Vastused neile küsimustele on keerulised," leidis Wade.

USA kõrgemad intressimäärad muudavad laenamise toorainetega tihedalt seotud firmade jaoks raskemaks, nagunii kannatavad nad juba Hiina majanduse jahenemise ja sellest tuleneva nõudluse languse küüsis.

USA Föderaalreservi intressimäärade tõus tugevdab tõenäoliselt ka dollarit, milles on määratud enamiku toorainete hind. See teeb toorained nende ostjatele kohalikes valuutades veelgi kallimaks, mis omakorda suunab investorite pilgud suurema tootlusega varadele.

Sel aastal on kokku varisenud juba nafta, rauamaagi ja vase hind. Koos nendega on kukkunud ka kaevandajate aktsiad.

Hetkel kuum