Mait Kraun • 8. detsember 2015 kell 10:00

Myanmar avab homme aktsiaturu

Myanmar  Foto: EPA

Myanmar avab homme riigis uue aktsiaturu. See on järjekordne samm, millega proovib uus ja ettevõtjasõbralik valitsus välisinvesteeringuid meelitada, vahendab CNBC.

Kagu-Aasias asuva Myanmari aktsiaturu nimeks saab Yangoni börs. Selle asutasid riigi juhitud Myanmar Economic Bank, Daiwa Securities ja Japan Exchange Group, mis opereerib Tokyo börsil.

Myanmaris käib majanduse liberaliseerimise ja moderniseerimise protsess – varem oli riik tugeva sõjaväelise võimu all. Riik vabanes lääne sanktsioonide alt 2013. aastal ning 2014.-2015. fiskaalaastal ulatus välismaiste otseinvesteeringute maht rekordilise 8 miljardi dollarini. Viimastel aastatel on riigis laienenud nii Coca-Cola, Telenor, Colgate Palmolive kui ka Mitsubishi.

Prognoositakse, et keskklassi ja rikaste hulk tõuseb 5,3 miljonilt 2020. aastaks 10,3 miljonini, selgub Boston Consulting Groupi andmetest.

„Loodame, et pikaajaliselt aitab aktsiaturg laenukapitali turu arengule kaasa. See võib huvi tekitada isegi rahvusvaheliste ettevõtete seas,“ ütles Telenor Myanmari tegevjuht Petter Furberg. Börs aitab ka kohalikel ettevõtetel pildis olla. Lisaks sellele võivad paljud lahkunud talendid riiki tagasi pöörduda.

Veel ei ole teada, kas aktsiaturg ka hästi tööle hakkab. „YSX börsi avamine ei ole suur samm edasi. See on väike samm õiges suunas,“ nentis Adam Jarczyk konsultatsioonifirmast Frontier Strategy Group.

Hetkel kuum