Mait Kraun • 11. detsember 2015 kell 16:49

Nafta selle aasta halvim nädal

Mahshahri naftakeemiakompleks Khuzestani provintsis Edela-Iraanis  Foto: epa

Nii USA (WTI) kui ka Põhjamere (Brenti) toornafta hinnad on tegemas selle aasta halvimat nädalat. Mõlemad on jõudnud ka 7 aasta madalaima tasemeni, vahendab Bloomberg.

Täna teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur, et globaalne nafta ülepakkumine hoiab ka edaspidi hindu madalal. Eelmisel nädalal otsustas OPEC nafta tootmiskvoote mitte seada. Sellised uudised pole nafta hinnale sugugi hästi mõjunud.

WTI toornafta on täna langenud 3,2 protsenti ja barrel maksab 35,58 dollarit. Brenti toornafta on täna odavnenud üle 5 protsendi ja barrel maksab 37,69 dollarit.

Nädala lõikes on WTI toornafta kukkunud juba üle 11 protsendi. Tegemist on selle aasta kõige suurema nädalase kukkumisega. Ühtlasi on WTI hinnad langenud juba kuus päeva järjest – viimati juhtus nii selle aasta märtsis.

„Turul on lühiajaline toetus 33,19 dollari juures. Kui arvestada aga turu põhinäitajaid, siis sellele tasemele langemist ei tohiks mitte miski takistada. Kui 33,19 dollari tase murdub, siis järgmine peatus on alles 30 juures,“ ütles AvaTrade’i turuanalüütik Naeem Aslam.

Täna avaldas Rahvusvaheline Energiaagentuur raporti, milles tõdeti, et ülepakkumine ei lõppe tõenäoliselt enne 2016. aasta lõppu. Commerzbanki analüütikud ütlesid aga, et „tõenäoliselt ei ole see aasta nafta hindade jaoks õnneliku lõpuga.“

IEA hinnangul võivad nafta hinnad veidi taastuda, kuid ajutiselt. Nimelt vabaneb Iraan järgmisel aastal sanktsioonide alt ning hakkab tootmist suurendama, mis survestab omakorda hindu.

 

 

Hetkel kuum