Mait Kraun • 14. detsember 2015 kell 9:17

Suurpangad: ostke dollareid

Dollarid  Foto: EPA

Ostke dollareid. See on soovitus, mida annavad valuutaturul kauplevad suurimad pangad, kirjutab Bloomberg.

Euromoney edetabeli järgi maailma suuruselt teine valuutakaupleja Deutsche Bank prognoosib, et dollaril on veel kõvasti ruumi tõusta. Pank arvab, et dollar tugevneb kahe aasta jooksul veel 10 protsenti. JPMorgan Chase prognoosib, et dollar tugevneb nii Uus-Meremaa kui ka Singapuri valuuta suhtes. Tipu teeb dollar nende sõnul 2016. aasta teises pooles. Goldman Sachs, Barclays ja Credit Suisse panustavad samuti dollari tugevnemisse, sest tõenäoliselt alustab Föderaalreserv kolmapäeval intressimäärade tõstmisega.

„Me ootame, et 2016. aastal dollar tugevneb,“ ütles Citigroupi valuutastrateeg Todd Elmer. Citigroup on Euromoney edetabeli järgi maailma suurim valuutakaupleja. „Kui turud hakkavad arvestama sellega, et Föderaalreserv muutub veidi järsemaks, siis tuleb teravamalt teemaks ka rahapoliitika lahknemine ülejäänud maailmaga.“

Bloombergi Dollar Spoti indeks on sellel aastal tõusnud 9 protsenti ja eelmisel aastal 11 protsenti. Tõsi, dollari liikumine on olnud küllaltki konarlik. Analüütikud vähendasid eelmises kvartalis USA oodatust kehvemate majandusandmete ja Hiina majanduskasvu aeglustumise tõttu dollari prognoose. Alates oktoobrist on dollar jälle tugevnema hakanud, sest turgude ootused intressimäärade tõstmise suhtes on järsult kasvanud.

Bloombergi dollariindeks  Foto: Bloomberg
Hetkel kuum