Rainer Saad • 17. detsember 2015 kell 7:11

Intressimäärade tõus paneb kaks valuutat löögi alla

Valuutavahetuspunkt Indoneesias.  Foto: epa

Indoneesia ja Malaisia valuutad on need, millele prognoositakse USA intressimäärade tõusu tõttu edasist nõrgenemist.

”Need kaks on pisut haavatavamad Föderaalreservi intressimäärade tõusule,” ütles CNBC-le Barclaysi Aasia valuutaturgude juht Mitul Kotecha.

Mõlemad riigid on toorainete eksportijad ning kõrgemad USA intressimäärad toovad endaga kaasa dollari tugevnemise, mis omakorda survestab tooraineid, millega kaubeldakse dollarites. Mõlema riigi eksport on juba mõnda aega languses olnud ning see on nõrgestanud valuutad tasemeteni, mida nähti viimati 1998. aasta Aasia finantskriisi ajal.

Sel aastal on Indoneesia ruupia langenud dollari vastu 10%, Malaisia ringgit 19%. „Ringgit on juba praegu väga odav,“ ütles Kotecha.

Eile tõstis USA keskpank intressimäärasid ning see viis nafta hinna langusse. Nafta hinnale avaldas mõju ka see, et EIA avaldatud raporti järgi kasvasid USA naftavarud 4,8 miljoni barreli võrra. WTI nafta odavnes eile 4,9 protsenti, 35,5 dollarini. Brenti toornafta hind langes 3,2%.

Hetkel kuum