Kadi Neemre • 29. detsember 2015 kell 15:24

Wall Street 2016: mis võib valesti minna?

Kõikide märkide kohaselt peaks 2016. USA aktsiaturgude jaoks tulema hea aasta. Föderaalreservi hiljutine intressimäärade tõstmine viitab kindlustundele majanduse seisukohast ning presidendivalimiste perioodid on üldiselt investoritele head olnud.

Hiljutise uuringu kohaselt usuvad eksperdid, et S&P 500 indeks lõpetab 2016. aasta ligi 2207 punktil, mis tähendab 8% kasvu võrreldes praegusega, vahendab CNBC. 

Samas võib aga paljugi valesti minna.

Enamus Reutersi küsitletud 30-st analüütikust märkisid oma suurimaks mureks ettevõtete nõrgad kasumid.

Reutersi analüütikud prognoosivad, et ärikasum kasvab 2016. aastal 3,9%, mis tähendab seda, et kulude kasv võib taaskord kasumid ära nullida.

“Kui tööjõukulud kasvavad ning intressikulud liiguvad samuti üles, on raske hoida marginaale samal tasemel,” sõnas Nuveen Asset Managementi strateeg Bob Doll.

Dollar kasvas 2015. aastal valuutakorvi suhtes 8,4% ning järgmisel aastal oodatakse veelgi suuremat kasvu, kuna USA tõstis intressimäärasid, kuid teised riigid jätkavad rahanduspoliitika lõdvendamisega. See võib aga surve alla seada USA rahvusvahelisel turul tegutsevad ettevõtted, kuna USA kaubad muutuvad välismaal kallimaks.

Kui keskpank jätkab aga intressimäärade tõstmist ilma, et inflatsioon hakkaks tõusma või kasumid kasvama, siis võib see turgudele halvasti mõjuda.

Jätkuv naftahindade langus, mis on haavanud energiafirmasid ja panku ning investoreid, kes neile raha laenavad, on mõningaid investoreid hirmutanud. USA toornafta hind on praegu ligi 37 dollarit barreli eest; alates 2014. aasta juunist on hind teinud enam kui 65% languse. Kui nafta ja teiste toornainete hind ei stabiliseeru, siis suureneb deflatsiooni oht veelgi.

Tabijad on hakanud hoolimata odavast bensiinist üha enam säästma ning kõrgemad intressimäärad võivad seda veelgi enam süvendada. Ilma müügitulemusteta võib kogu süsteem – kasvav majandus-kasvav kasum-tõusvad aktsiad, kokku kukkuda.

Analüütikud tõid veel välja Hiina majanduse jahenemise ning terrorismi ohu ja pingestatud geopoliitilise olukorra, mis võivad samuti turge 2016. aastal mõjutada.

 

 

Hetkel kuum