Mait Kraun • 12 jaanuar 2016

Nafta kukub robinal edasi

Naftapuurtorn.  Foto: epa

Nafta hinnad langevad täna edasi ja on jõudnud 12 aasta madalaima tasemeni, vahendab Bloomberg.

Pärast eile toimunud viieprotsendist langust on nafta hinnad jätkanud täna kukkumist. Bloombergi küsitlusest selgus, et USA naftareservide maht tõusis eelmisel aastal tõenäoliselt 2 miljoni barreli võrra. Ametlikke andmeid veel ei ole. Lisaks sellele plaanib Iraan oma naftatootmist ja -eksporti pärast sanktsioonide alt vabanemist järsult tõsta.

„Kui turul on pidev ülepakkumine, siis on ka hinnad pidevalt surve all,“ ütles CMC Marketsi peaanalüütik Ric Spooner. „Investorid teavad, et järgmised paar kuud on nafta puhul väga rasked – eriti palju mõjutab turgu Iraan, kes plaanib eksporti suurendada. Tõenäoliselt hakkame praeguste hindade juures nägema tootmise vähendamist, kuid sellega võib mõni kuu aega minna.“

Nafta hind on eelneva kuue päevaga odavnenud rohkem kui 15 protsenti – see on nelja aasta suurim langus. Peamiselt on hindu survestanud Hiina aktsiaturu volatiilsus ja juba eelpool mainitud ülepakkumine. Morgan Stanley ennustas eile, et dollari jätkuval tugevnemisel võib barreli hind langeda ka 20 dollarini.

Täna on WTI toornafta langenud 2,64 protsenti ja Brent on kaotanud 2,41 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 30,58 ja 30,79 dollarit. Viimati olid hinnad nii madalal 2003. aastal.

Hetkel kuum