Mait Kraun • 12 jaanuar 2016

Goldman Sachs: oodake langus ära ja siis ostke

Kaks pulli sümboliseerivad Frankfurdi börsil aktsiate tõusu.  Foto: EPA

Hiinast alguse saanud aktsiaturgude müügilaine võib muutuda hullemaks, ütles Goldman Sachsi strateeg Christian Müller-Glissmann.

Hea uudis on aga see, et pärast langust saab aktsiaid uuesti odavalt ostma hakata. Glissman arvab, et kui aktsiaturg edasi langeb, tekitab see häid ostukohti. Ta eelistab Euroopa aktsiaid, sest need on odavamad kui USA omad. Lisaks sellele on regiooni ettevõtetele paremad kasumiväljavaated.

„Pärast sellist järsku korrektsiooni tuleks alustada puhvri ehitamisega, mida detsembris teha ei saanud,“ ütles Glissmann telefoniintervjuus Bloombergile. „Kasumid ei pruugi kahekohalist kasvu näidata, aga tulevad sellegi poolest tugevad. Euroopal peaks hästi minema.“

Stoxx Europe 600 indeksile oli eelmine nädala nelja aasta halvim. Praegu on indeksi 12 kuu ettevaatav kasumi ja hinna suhe 14,2 – see on madalaim tase alates jaanuarist. Täna on indeks tõusnud 1,3 protsenti.

Euroopa Keskpank aga toetab majandust ja see aitab ka sealseid ettevõtteid. Praegu on Euroopa ettevõtete aktsiad keskmiselt 8 protsenti madalama hinnatasemega kui USA omad.

Goldman Sachs ennustab, et järgmise 12 kuu jooksul tõuseb Stoxx 600 indeks 18 protsenti. Pärast eelmise nädala langust pank oma prognoosi ei muutnud.

Goldman prognoosib, et Euroopa börsiettevõtete kasumikasv ulatub sellel aastal 8 protsendini. Bloombergi küsitletud analüütikute keskmine prognoos on 5,7 protsenti. 2017. aastal peaks Goldmani arvates kasumid tõusma juba 10 protsenti.

Milliseid ettevõtteid aga heitlikus keskkonnas valida? Investeerima peaks esmatarbekaupade-, tervishoiu- ja finantsettevõtetesse. Lisaks sellele tuleks uurida, millised ettevõtted praegu Euroopa majanduse taastumisele enim kaasa aitavad.

Teine suur investeerimispank, JPMorgan Chase, soovitas aga vastupidist - iga tõusu järel võiks aktsiaid müüa.

Hetkel kuum