Mait Kraun • 15. jaanuar 2016 kell 10:30

Nafta hind kukkus 29 dollarini

Nafta platvorm  Foto: EPA

Naftahinnad kukkusid täna uuesti alla 30 dollari taseme, sest Iraani plaan hakata naftatootmist suurendama hoiab turgu surve all, vahendab MarketWatch.

WTI toornafta hind on täna langenud 5,6 protsenti ja barrel maksab 29,47 dollarit. Brent on odavnenud 4,5 protsenti 29,48 dollarini barrelist.

Turgude meeleolud on negatiivsed, sest Iraan saab peagi rahvusvahelistest sanktsioonidest lahti. Arvatakse, et see võib juhtuda juba sellel nädalavahetusel. Pärast seda hakkaks Iraan kiiresti naftaeksporti suurendama.

„Nafta ülepakkumine koos nõudluse vähenemisega on palju hullem olukord. Iraan suurendab aga veelgi pakkumist. See tähendab, et trend on jätkuvalt alla,“ ütles London Capital Groupi analüütik Brenda Kelly.

Iraani naftaminister Bijan Namdar Zanganeh on lubanud suurendada naftatootmist 0,5 miljoni barreli võrra päevas. Seda juba paar nädalat pärast sanktsioonidest loobumist. Kuue kuu pärast plaanitakse tootmist suurendada veel samavõrra.

AZNi analüütik Daniel Hynes ütles, et Saudi Araabia ja Iraani vaheline konflikt hukatud šiiavaimuliku pärast on samuti põhjus, miks nafta hinnad surve all on. Nimelt on vähenenud tõenäosus, et kaks riiki tootmismahtudes kokkuleppele jõuavad.

Hetkel kuum