Mait Kraun • 17. jaanuar 2016 kell 9:00

6 põhjust, miks aktsiaturgude langus jätkub

Aktsiagraafik  Foto: EPA

Turgude langus ei pruugi paljude negatiivsete faktorite tõttu veel läbi olla, kirjutab MarketWatchi kolumnist ja GoldenEgg Investingu asutaja Howard R. Gold.

Gold tõi kuus peamist põhjust, miks on USA aktsiaturud määratud pikemalt langema.

Hiina aeglustumisel on märkimisväärne mõju

Hiina aastane majanduskasv on kukkunud alla 7 protsendi taseme. See number võib olla isegi madalam. 2000 Hiina tööstusettevõtja küsitlemisel selgus, et „peaaegu mitte keegi ei investeeri uutesse seadmetesse ja tehastesse,“ teatas New York Times.

Praegune olukord saabunud pärast suurt infrastruktuuri buumi. „Hiina pani 2011-2013 paika rohkem tsementi ja betooni kui USA terve 20. sajandi jooksul,“ kirjutas endine rahandusminister Lawrence Summers The Washington Postis.

See on hämmastav ja see tähendab ka liigset tootmisvõimsust. Mitte ainult Hiinas, vaid ka Brasiilias, Lõuna-Ameerikas, Kanadas, Austraalias ja teistes riikides, kus tööstustooraineid toodetakse. Paljud projektid, mis tehti mitu aastat tagasi selleks, et Hiina nõudlust rahuldada, hakkavad alles praegu tööle. „Üleliigse tootmisvõimsuse likvideerimine võtab aastaid aega,“ kirjutas The Times. 2015. aasta oli toorainete jaoks halvim aasta alates finantskriisist. On võimalik, et toorained on jõudnud pikaajalisele karuturule, mis võib kesta selle kümnendi lõpuni.

Hiina valitsus, kes ei ole suutnud aktsiaturu langust peatada, üritab nüüd jüaani väärtust alla poole tuua, et selle kaudu eksporti soodustada. See on kahjulik aga teistele arenevatele riikidele, kes võivad samuti oma valuutat devalveerima hakata.

Föderaalreserv tõstab intressimäärasid

Vaatamata sellele, et intressimäärade tõstmine toimub järk-järguliselt ja rahulikult, võib dollar tugevnema hakata. See survestab aga toorainete hindu ja arenevaid turge, kes on triljonite väärtuses emiteerinud USA dollarites nomineeritud võlakirju. Suuremad pankrotid võivad turud pea peale pöörata. Tugevam dollar survestab ka USA rahvusvaheliste ettevõtete kasumeid. USA ISM töötleva tööstuse indeks kukkus kaks kuud järjest ja jõudis madalaima tasemeni alates 2009. aasta juunist.

Kasumiootused on madalad, aktsiad on kallid

Standard & Poor’s Capital IQ prognoosib, et USA ettevõtete kvartalitulemused halvenevad neljandas kvartalis juba teist kvartalit järjest. Võib juhtuda, et terve 2015. aasta peale kokku toimus USA turul kasumite vähenemine. Viimati juhtus nii 2009. aastal. S&P 500 indeksi 12 kuu ettevaatav kasumi ja hinna suhe on 15,75 juures (13. jaanuari seisuga). See jääb viimase 30 aasta mediaani juurde. See võib põhineda aga liigsel optimismil – nimelt ootavad analüütikud, et 2016. aastal kasvavad ettevõtete kasumid 7 protsenti. On tõenäoline, et neid prognoose hakatakse kärpima.

Turgu juhivad üksikud ettevõtted

FANGiks kutsutud nelik (Facebook, Amazon, Netflix ja Google) ja ülejäänud aktsiaturu vedurid (Microsoft, Salesforce, eBay, Starbucks ja Priceline) moodustasid suure osa 2015. aasta aktsiaturu tõusust. „Investoritel said ideed otsa ja raha valati ettevõtetesse, kelle lugu on olnud kõige positiivsem,“ kirjutas John Authers Financial Timesis. S&P 500 kümme parimat aktsiat tõusid eelmisel aastal 14 protsenti, ülejäänud 490 ettevõtet langesid aga 5,8 protsenti. Viimati olid käärid nii suured 1990-datel.

Mõned indeksid on juba karuturule jõudnud

Selle nädala esmaspäeval jõudis väiksema turuväärtusega aktsiate hinnaliikumist kajastav Russell 2000 indeks karuturule (vähemalt 20 protsendiline langus tipust). Veelgi kurjakuulutavam on see, et Dow Jonesi Transpordiindeks on 2014. aasta detsembrikuisest tipust langenud juba üle 25 protsendi. Dow teooria järgi peaks transpordiettevõtete kehv olukord tähendama, et terve Dow Jonesi indeks võib hädasse sattuda. Bespoke Investment Groupi andmetel on laiemahaardelise S&P 1500 indeksi ettevõtete aktsiad langenud keskmiselt juba üle 20 protsendi.

Hooajalised indikaatorid on kehvad

Selle aasta esimesed viis kauplemispäeva olid halvimad alates 1930. aastast. Ja traditsiooniline „jõuluvana ralli“ – mis toimub 2015. aasta viimase viie ja 2016. aasta esimese kahe päeva jooksul – jäigi tulemata. Kui jõulurallit ei tule ja jaanuar lõpetatakse miinuses, pole tervet aasta peaaegu kunagi tõusuga lõpetatud. Ainuke erand on 1982. aasta, selgub Stock Trader’s Almanaci andmetest.

Hetkel kuum