Mait Kraun • 19. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Insaider: bitcoin on läbikukkunud eksperiment

Bitcoin  Foto: Scanpix

Tuntud bitcoini arendaja ja insaider ütles, et see valuuta on läbikukkunud eksperiment, vahendab MarketWatch.

„Põhinäitajad on katki. Ja ükskõik, mis juhtub hinnaga lühiajaliselt, hakkab bitcoini väärtus pikaajaliselt tõenäoliselt langema,“ ütles kirjutas arendaja Mike Hearn oma blogis. „Ma ei osale enam bitcoini arendamisel ja ma olen müünud kõik oma mündid.“

Viimase aasta jooksul on bitcoini kogukonnas tekitanud konflikte tõsine tehniline probleem. Nimelt on bitcoini süsteem „ummistumas“, sest ülekannete mahule on seatud teatud piirangud. Kui neid piiranguid ei tõsteta, tekivad nii-öelda pudelikaelad, mis hakkavad süsteemi tööd segama.

Hearn on toetanud mahupiirangute tõstmist. Probleem on aga selles, et bitcoin on avatud lähtekoodiga tarkvara – see tähendab, et kogukonna enamus peab muudatuste poolt olema. Kokkuleppele pole aga jõutud.

See ei ole esimene kord, mil bitcoinile kehva tulevikku ennustatakse. Nüüd on teisiti aga see, et kõne all olev märkuse on kirjutatud kuulus siseringi inimene, mis on muutnud kogukonna närviliseks. Bitcoini hind, mis on püsinud mitu kuud stabiilne, reageeris eelmisel nädalal 20protsendilise kukkumisega. Praegu tuleb ühe bitcoini eest välja käia 384 dollarit.

Bitcoin on alati laiemat debatti soosinud. Uskujad kiidavad seda kui valuutat, mis ei ole keskpankade kontrolli all. Lisaks toimib ülekandesüsteem finantssüsteemist väljaspool. Skeptikute sõnul on see äärmuslik valuuta, mille hind tõuseb ja kukub kokku ettearvamatult. Mõned arvavad, et tegemist on arvutinohikute kasiinoga. Valitsused aga ei suuda otsustada, kas tegemist on valuuta või toorainega.

Jaga lugu:
Hetkel kuum