Äripäev • 20. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Euroopa turgudel jätkub suur müügilaine

Frankfurdi börs  Foto: EPA

Euroopa aktsiad langesid 13 kuu madalaimale tasemele, sest mitme ettevõtte teated suurendasid investorite muret maailmamajanduse pärast, vahendab Bloomberg.

Royal Dutch Shell näiteks teatas, et nende neljanda kvartali kasum tegi järsu languse. Naftafirma aktsia reageeris 4,6 protsendi suuruse kukkumisega. BHP Billiton juhtis toorainesektori langust – kaevandaja aktsia langes pärast rauamaagi tootmismahu prognoosi vähendamist 6,1 protsenti. Zurich Insurance Group AG prognoosis, et ettevõtte suurim üksus on teist kvartalit järjest kahjumis. Aktsia langes 7,5 protsenti.

Euro Stoxx 600 indeks on täna langenud juba 2,44 protsenti, 324,82 punktile. Jätkuvalt viivad turgude meeleolu alla nafta hinna langus ning Hiina aktsiaturu krahh ja majanduse aeglustumine. Eelmisel nädalal jõudis Euro Stoxx 600 karuturule.

Briti FTSE 100 indeks on täna kukkunud 2,7 protsenti, Prantsuse CAC 40 indeks on langenud 2,8 protsenti ja Saksamaa DAX on kaotanud 2,3 protsenti. Tallinna börs on pärastlõunaks odavnenud 0,6 protsenti.

Eile tõusis Euro Stoxx 600 indeks aga 1,3 protsenti – see on viimase kolme nädala suurim kasv. Euroopa aktsiatel aitas eile tõusta Hiina majanduskasvu numbrite avalikustamine, mis tekitas spekulatsioone, et sealne valitsus laiendab stimuleerimist. Lisaks sellele oli eilne taastumine tõenäoliselt ka tehnilist laadi – eelmise nädala langus oli lihtsalt liiga sügav.

Ka Aasia turud kukuvad jõuliselt. Hongkongi aktsiad jõudsid kolme ja poole aasta madalaimale tasemele ning Jaapani Nikkei indeks sisenes karuturule. Loe täpsemalt artiklist Aasia turud kukuvad jõuliselt.

USAs on suuremad indeksid langenud eelturul juba ligi 2 protsenti. Dow Jones on odavnenud 1,6 protsenti ja S&P 500 indeks on kaotanud samuti 1,6 protsenti.

Jaga lugu:
Hetkel kuum