Mait Kraun • 24 jaanuar 2016

Tippinvestorid: langus kujuneb sügavamaks

New Yorgi börs  Foto: EPA

Fondijuhid ja tippinvestorid hoiatavad, et turud langevad tõenäoliselt veel, vahendab Bloomberg.

Põhjused on nende sõnul jäänud samaks: Hiina majandus jätkab aeglustumist, nafta hinnad kukuvad ja keskpankadel pole viisavalt vahendeid, et asja kontrolli alla saada, vahendab Bloomberg.

Langusruumi veel on

Standard & Poor’s 500 indeks võib langeda veel üle 10 protsenti 1650 punktini ning nafta võib kukkuda 20 dollarini barrelist, sest investorid maandavad riske, ütles Guggenheim Partnersi investeeringute juht Scott Minerd. Jeffrey Rottinghaus, kelle T. Rowe Price investeerimisfond oli eelmisel aastal 1 protsendi parimate fondide seas, arvab samuti, et aktsiahinnad võivad langeda veel 10 protsenti, sest USA majandus hakkab tasapisi langema.

„Ma arvan, et S&P 500 indeksi langus kujuneb pikemaks,“ ütles DoubleLine Capitali asutaja Jeffrey Gundlach. „Investorid peaksid müüma pärast põrget [aktsiahindade lühiajaline taastumine – toim], mis peaks saabuma peagi.“ Viimaste päevade aktsiahindade tõus võib olla just see põrge, millest Gundlach räägib.

S&P 500 ja Dow Jones indeksid on sellel aastal langenud umbes 7 protsenti. Vahepeal olid aktsiaturud ka 10 protsendiga miinuses, kuid nädala lõpus hakkasid turud kiiresti tõusma. Nädala lõpetas S&P 500 indeks 1906 punktil. Ka nafta hind taastus pärast 12 aasta madalaima tasemeni jõudmist tublisti.

Vaja on katalüsaatorit

Rottinghaus ütles, et „tööstus- ja toorainesektor on olnud USAs majanduslanguses juba kuus kuud. Me üritame praegu välja selgitada, kui suur osa sellest jõuab tarbimissektorisse.“

BlackRocki globaalsete investeeringute juht Russ Koesterich ütles, et turgude põhja jaoks on vaja katalüsaatorit. Tema sõnul võiks see tulla näiteks Hiina olukorra paranemisest, USA tugevatest majandusandmetest või ettevõtete kasumikasvust.

„Põhinäitajad peavad stabiliseeruma – see näitaks inimestele, et langus on läinud liiga kaugele,“ ütles Koesterich, kelle investeerimisfirma on maailma suurim rahahaldur. „Kindlasti oleme jõudmas lähedale kapitulatsioonile. Languse kiirus viitab sellele.“

Janus Capital Groupi võlakirjaturu fondi juhtiv Bill Gross arvab, et investorid vähendavad praegu riske, sest keskpankadel pole enam võimalusi majanduste toetamiseks.

„Kvantitatiivne lõdvendamine (QE) ja negatiivsed intressimäärad ei suuda enam reaalmajandust nii palju toetada,“ ütles Gross. „Turud saavad aru, et kasvupotentsiaal on kehv. Nad näevad, et suuremad arenevad turud on jõudmas majandussurutisse.“

USA majandus paremas seisus kui teistel riikidel

Investeerimisfirma Charles Schwab Corpi investeeringute juht Omar Aguilar ütles, et paljude riikide majandustel läheb kehvasti, aga USA on jätkuvalt stabiilne.

„See on finantskriis, mitte majanduskriis,“ ütles Aguilar konverentsikõnes. „USA majandus on jätkuvalt stabiilne.“

Tema sõnul on eluaseme turg, tööturg ja valitsuse kulutamine jätkuvalt majanduskasvu toetamas. Nafta peaks aga selle aasta teises pooles kallinema, sest pakkumine hakkab madalate hindade tõttu kahanema, ütles Pimco Total Return fondi kaasjuht Mihir Worah.

„Me prognoosime jätkuvalt, et naftaturg peaks selle aasta teises pooles tasakaalu jõudma. See peaks nafta hinnad ka kõrgemale viima,“ ütles Worah. „Me oleme riskidest teadlikud, aga usume, et USA majandus kasvab sellel aastal 2 protsenti.“

Oakmark International fondi juht David Herro lisas, et madalad energiahinnad toetavad tarbimist, mis moodustab suure osa USA majandusest.

„Ma ei arva, et aktsiahindade langus on majanduse põhinäitajatega õigustatud,“ kirjutas ta Bloombergile saadetud e-mailis.

 

Hetkel kuum