Mait Kraun • 1. veebruar 2016 kell 19:32

Google hõivas Apple'i esikoha

Google  Foto: epa

Praegu on maailma kõige väärtuslikum ettevõte veel Apple. Firmale pakub tihedat konkurentsi aga Google, mis hõivas päeval korraks ka õunafirma positsiooni, vahendab CNN Money.

Google’i (praeguse nimega Alphabet) aktsia oli kauplemispäeva keskel tõusnud 2 protsenti – ettevõtte turuväärtus küündis 533,4 miljardi dollarini. Apple’i aktsia langes vahepeal aga üle 1 protsendi, mis tähendas, et tehnoloogiahiiu turuväärtus langes 532,7 miljardi dollarini.

Alphabeti aktsia oli õhtuks aga vaid protsendiga plussis. Pool tundi enne kauplemispäeva lõppu oli Apple’i turuväärtus 534 miljardit ja Alphabeti oma 530 miljardit.

Google teatab täna oma kvartalitulemused pärast börsipäeva lõppu. Esmakordselt avalikustab Google eraldi oma teiste äride – Nesti, Google Fiberi ja Google X-i – käibe ja kasumi.

Suurem osa Google’i käibest tuleb jätkuvalt otsingumootorist, Androidist ja YouTube’ist. Analüütikute sõnul võib Alphabeti käive kasvada 15 protsenti ja kasum 20 protsenti. See võiks ka ettevõtte aktsiale hästi mõjuda.

Aastaga on palju muutunud

Võrreldes 13 kuu taguse ajaga on olukord tunduvalt muutunud. Toona oli Apple’i turuväärtus 643 miljardit dollarit. See oli peaaegu kaks korda suurem kui Google’il, mille turuväärtus ulatus 361 miljardini.

Viimase aasta jooksul on Apple’i investorid muutunud rahutuks. Ettevõte pole suutnud turule tulla uue hitt-tootega ning iPhone’ide müük on vähenemas.

Apple on investoritele ette teatanud, et iPhone’ide müük väheneb selle aasta esimeses kvartalis esmakordselt alates 2007. aastast, mil telefoni esmakordselt esitleti. Alates 2014. aasta lõpust on Apple’i aktsia langenud 15 protsenti.

 

Hetkel kuum