Mait Kraun • 2. veebruar 2016
Jaga lugu:

Börs: nafta pani turud kiirelt langema

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

Aktsiaturud langesid täna üle kogu maailma, sest USA toornafta hind langes uuesti alla 30 dollari barrelist, vahendab Bloomberg.

USAs juhtis Dow Jonesi indeksi langust Exxon Mobil – ettevõte teatas oodatust kehvematest tulemustest, mille järel tegi aktsia kümnendi suurima kukkumise. Goldman Sachsi aktsia odavnes aga enim alates 2012. aastast ja investeerimispank juhtis sellega pangandussektori langust.

USA 10-aastaste võlakirjade tootlus langes alla 1,86 protsendi. Euroopas oli suurimate kaotajate seas naftafirma BP Plc, sest ettevõte teatas, et kvartaalne kasum langes 91 protsenti.

Energiahinnad jätkavad aga langust, sest USA varude kasvamine on taaselustanud mure püsiva ülepakkumise pärast. Samuti kardetakse, et Euroopa ja USA ettevõtete kehvemad tulemused võivad õli tulle valada.

„Inimesed kardavad seda, mida nad ei näe. Praegu nad ei näe, kust võiks maailmamajanduse kasv tulla,“ ütles investeerimisfirma Seven Investment Managementi kaasasutaja Justin Urquhart Stewart. „Praeguses turuolukorras tekitab ebakindlust ka presidendivalimised.“

Standard & Poor’s 500 indeks langes 1,9 protsenti 1903 punktini – see on kahe nädala suurim langus. Praegu on indeks maikuus saavutatud rekordist 11 protsenti allpool. Dow Jonesi indeks kukkus 1,8 protsenti ja lõpetas päeva 16 153 punktil.

WTI toornafta hind langes 5,5 protsenti ja Brent odavnes 4,7 protsenti. Kummagi barrel maksis päeva lõpuks 29,88 ja 32,63 dollarit barrelist. Kulla (comex) hind tõusis 1129 dollarini untsist.

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum