Kadi Neemre • 4. veebruar 2016
Jaga lugu:

Kas Fed võib intressimäärad miinusesse langetada?

Foto: EPA

Vähem kui kaks kuud peale seda, kui Föderaalreserv tõstis esimest korda peale enam kui üheksat aastat intressimäärasid, räägitakse võimalusest, et keskpank võib edasiste intressimäärade tõstmise asemel rakendada hoopis negatiivsed määrad, vahendab CNBC.

Üha intensiivsemaks muutuvad hirmud majandussurutisest, volatiilsed finantsturud ning teiste keskpankade intressimäärade langetamised negatiivsele territooriumile on elavdanud spekulatsioone, et Föderaalreserv võib samuti suunda muuta.

Negatiivsed intressimäärad USA-s oleks suuresti ebatavaline samm. Samas on mitmed kõrged Föderaalreservi ametnikud, sh keskpanga juht Janet Yellen, aseesimees Stanley Fischer ning New Yorki Fedi president Bill Dudley viidanud, et vajadusel on nad valmis ka sellist sammu kaaluma.

“Kuigi see ei ole meie põhistsenaarium, võiks meie hinnangul Föderaalreserv USA majanduse märkimisväärse nõrgenemise korral seda kaaluda,” sõnas Bank of America Merrill Lynchi strateeg Mark Cabana.

Enne sellise sammu astumist kaaluks Föderaalreserv aga mitmeid teisi alternatiive nagu näiteks intressimäärade langetamist 0%-le ja fiskaapoliitika muudatusi.

Fed võib samuti valida majanduse elavdamise läbi suurema hulga sularaha paiskamise ringlusesse, mis on varasemalt aidanud kaasa turgude kiirele kasvule.

Föderaalreservi intressimäärade tõstmine ajal, mil teised keskpangad üle maailma alandavad intressimäärasid, on USA investorite jaoks olnud üsnagi murettekitav.

Negatiivsete intressimäärade rakendamise eesmärk on panna pangad andma välja rohkem laene ning stimuleerida inflatsiooni.

Üks peamisi instrumente, mida Fed võiks kasutada, on intressid, mida makstakse ülereservidelt. Pankadel on 2,34 triljoni dollari väärtuses reserve, mida hoiustatakse Föderaalreservis; nõutud summa on aga 99,7 miljardit dollarit.

Föderaalreserv maksab nende reservide pealt 0,5% intressi, seega vähendades seda arvu või kärpides selle alla nulli, oleks see üheks võimaluseks, kuidas Föderaalreserv saaks raha taas majandusesse ringlema.

Föderaalreservi järgmine kohtumine toimub märtsis ning ametnikud jälgivad hoolikalt majandusandmeid, mis otsustavad intressimäärade edasise tõusu. Analüütikute sõnul on intressimäärade edasine tõstmine märtsis üsna ebatõenäoline. 

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum