Rainer Saad • 8. veebruar 2016
Jaga lugu:

Jaapani keskpank kartis intressisõda

Jaapani lipp.  Foto: epa

Jaapani keskpank kartis enne negatiivse intressimäära kehtestamist, et see võib kaasa tuua intressisõja teiste keskpankadega, vahendas CNBC.

29. jaanuaril otsustas Jaapani keskpank esimest korda ajaloos kehtestada negatiivsed intressimäärad hoiustele, kuid otsus sündis väga napilt, sest selle poolt hääletas viis nõukogu liiget ja vastu neli. „Ma olen mures, et negatiivsed intressimäärad võivad kaasa tuua suurema konkurentsi teiste riikide keskpankade poolt, kes on juba negatiivsed intressimäärad kasutusele võtnud,“ ütles üks nõukogu liige enne hääletamist.

Sama asja eest on hoiatanud ka mitu analüütikut, kelle arvates võib see endaga kaasa tuua midagi valuutasõjasarnast, kus keskpangad konkureerivad selle nimel, et oma valuutat nõrgestada. Nõrgem valuuta muudab riigi ekspordi konkurentsivõimelisemaks.

Jaapani keskpanga otsus on tekitanud arvamusi, justkui võtaks USA keskpank Föderaalreserv järgmisena kasutusele negatiivsed intressimäärad, et ergutada majanduskasvu.

Euroopa Keskpank on enda üleöödeposiidile kehtestanud negatiivse intressimäära. Šveitsi keskpank otsustas negatiivsed intressid arsenali võtta 2014. aasta detsembris. Rootsi keskpank tegi sama 2015. aasta veebruaris.

Jaga lugu:
Hetkel kuum