Olavi Teppan • 12 veebruar 2016

Commerzbank juhtis Euroopa pangad tõusule

Commerzbank  Foto: Reuters/Scanpix

Saksamaa suuruselt teine pank Commerzbank AG teatas, et maksab viieaastase vaheaja järel taas dividende ning ootab sel aastal mõningast kasumi kasvu. Ka teatas pank IV kvartalis suurema käibe ja halbade laenude osakaalu vähenemise toel saavutatud kasumist.

Majandustulemused avaldanud Commerzbanki puhaskasum IV kvartalis oli 187 miljonit eurot, millega pank ületas analüütikute ootusi (155 miljonit) ja pööras aastases võrdluses taas positiivsele poolele, kuna 2014. aasta viimane kvartal oli toonud pangale 280 miljonit eurot kahjumit.

Kogu aasta puhaskasumiks kujunes 1,1 miljardit eurot. IV kvartali käive kasvas aasta varasemalt 1,8 miljardilt ootuspäraselt 2,3 miljardile. Hapusid laene kirjutas pank oodatud 171 miljoni euro asemel maha 112 miljoni euro väärtuses.

Pank on lõpule jõudmas ulatuslike ümberkorraldustega, mille käigus on likvideeritud ebatulusaid varasid. Tegevjuhi Martin Blessingi sõnul on 2015. aasta näidanud, et praegune strateegia on õige ja seda on edukalt ellu viidud, vahendab Wall Street Journal. Samas rõhutab pangajuht: „2016. aastal on oodata tõsiseid väljakutseid seoses geopoliitilise ja makromajandusliku olukorraga. Kuid pank seab sellegipoolest eesmärgiks oma põhidivisjonide turuosa jätkuva suurendamise.“

Commerzbanki käsi on käinud paremini enamikust Euroopa pankadest, mis on karmistatud regulatsioonide ja madalate intresside tingimustes teatanud IV kvartali kahjumitest ja kärbivad selle aasta kasumiootusi.

Commerzbanki aktsia on Frankfurdis börsil tõusnud ennelõunal 16%, plusspoolel kaupleb pärast mitut languspäeva ka enamik teisi Euroopa pankade aktsiaid.

Hetkel kuum