Juhan Lang • 15. veebruar 2016 kell 8:09

Ka kõige suuremad karud on Euroopas pullid

Täna on turgudel pullid taas ohjad haaranud.  Foto: EPA

Ehkki Euroopa aktsiatele on aasta alanud üsna viletsalt, prognoosivad regiooni börsidele tõusu ka kõige pessimistlikumad strateegid.

Bloombergi arvutuste kohaselt oodatakse Euroopa Stoxx 600 börsiindeksile reedeselt sulgemistasemelt keskmiselt 23% tõusu.

Regiooni üks suuremaid pulle (tõusule panustaja) UBS Group ennustab isegi pärast prognooside langetamist aktsiatele 28% suurust rallit. Pank kärpis varasemat prognoosi 35 punkti võrra ning ennustab nüüd, et Stoxx 600 indeks lõpetab aasta 400 punktil. Täna kaupleb indeks 320 punktil.

UBSi aktsiastrateeg Karen Olney märkis, et praeguses olukorras kaalub tõusupotentsiaal üles mured riskide pärast. Olney ennustas, et Euroopa Keskpank (EKP) taastab usalduse pangandussektori vastu, nafta hind taastub ja börsifirmade kasumid kasvavad 8%. Stoxx 600 kaupleb praegu soodsaimatel hinnatasemetel alates 2013. aastast.

Üks, kes Olney optimismi ei jaga on Londonis tegutseva CMC Marketsi strateeg Jasper Lawler. Tema hinnangul aitasid EKP stiimulid mullu Euroopa aktsiatel tõusta, kuid edasise tõusuga on asi juba palju kahtlasem. „See on soovmõtlemine,“ nentis ta. „Peamine põhjus, miks Euroopa aktsiatele läks hästi, oli keskpanga poliitika. Sel lihtsalt ei ole enam soovitud mõju.“

Suurim pull on Euroopa aktsiate puhul Societe Generale, mis ainsana ei vaevunud vaatamata turgude langusele oma prognoose langetama. Panga strateegid ootavad viimasel sulgemishinnalt Stoxx 600 indeksile tänavu 36% tõusu ning nende hinnangul kerkib indeks tänavu kõigi aegade tippu.

Hetkel kuum