Birjo Must • 22. veebruar 2016 kell 10:11

Euroopa börsid rõkkavad

Ka Saksa aktsiad on taas tõusule pööranud.   Foto: Reuters/Scanpix

Euroopa börsid alustasid nädalat ilusa tõusuga, mida veavad kaevandusfirmad ning Briti aktsiad.

Regiooni peamine aktsiaindeks Stoxx Europe 600 tõusis juba hommikul Londonis 1,3%. Tooraine hindade tõus aitas upitada suurimate kaevandajate BHP Billitoni ja Rio Tinto aktsiaid enam kui 5,5%. See mõjus hästi Briti indeksile FTSE 100, mis kosub ka tänu nõrgenevale naela kursile.

"Kuigi õhus on veel palju riske, siis paisus hiljutine müügilaine nii suureks, et oli ka juba aeg tagasipõrkumiseks," rääkis Danske Banki peaanalüütik Allan von Mehren uudisteagentuurile Bloomberg. "Nägime muutust toorainesektoris ning ka Hiina langus hakkab järele andma. Seega peaks see kergendusralli veel kestma."

Stoxx Europe 600 indeks tegi möödunud nädalal aasta suurima tõusu. Indeks on 11.veebruari madalseisust kerkinud juba 7,5%. Samas oli see reede õhtuks selle aasta kokkuvõttes siiski 11%-lises languses.

Täna on aga Euro Stoxx 50 indeks kerkinud 1,9%. Saksa DAX-indeks on samal ajal tõusnud 1,91% ning Prantsuse CAC 40 indeks 1,61%. Parima tulemuse on teinud Itaalia ja Kreeka aktsiad.

Peamine fookus on siiski suunatud Suurbritanniasse, kus peaminister David Cameron kuulutas juuniks välja referendumi. Seal otsustab rahvas, kas riik jätkab Euroopa Liidu liikmena või mitte. Läbirääkimised on viinud aga naela kursi langusesse, mis on omakorda aidanud täna FTSE 100 aktsiaindeksil kerkida üle 1,2%.

Hetkel kuum