Äripäev • 24. veebruar 2016
Jaga lugu:

Kaevandajad vedasid Euroopa börsid alla

BHP Billitoni niklikaevandus Lääne-Austraalias. Kaevandusfirma kehvad tulemused vedasid ka Eurooap aktsiaturge alla.  Foto: EPA

Euroopa aktsiaturud on teist päeva languses samal ajal kui nafta hinnad taanduvad ja investorid hindavad globaalse kasvu väljavaateid.

Stoxx Europe 600 indeksis näitasid kõigist 19 tööstusgrupist kõige halvemaid tulemusi kaevandajad - Glencore Plc ja BHP Billiton Ltd. aktsiad kukkusid vähemalt 8,2%, vahendab Bloomberg. Total SA ja Royal Dutch Shell Plc vedasid energiafirmasid veel madalamale samal aja kui nafta hind langes pärast seda, kui Iraan keeldus Saudi Araabia ja Venemaa ettepanekust naftatootmine külmutada.

Endiselt näitasid halbu tulemusi ka Euroopa pangad ja autotootjad.

Stoxx 600 kukkus keskpäevaks 2,2%, 320.44 punktile, mis on suurim päevasisene langus alates 11. veebruarist. Saksamaa DAX indeks kukkus täna 2,5% ja Kreeka ASE indeks kaotas 3,8%, mis on Lääne-Euroopa turgude suurim kukkumine.

„Asjaolu, et Saudi Araabia annaks pigem naftat tasuta ära, kui jagaks turgu Iraaniga, surub endiselt nafta hindadele, mis omakorda suruvad turge,“ ütles Bloombergile Saksa investeerimisfirma MPPM EK kauplemise juht Guillermo Hernandez Sampere. “Teine põhjus on pankade viletsad tulemused esimeses kvartalis.”

Aktsiad on siiski selle kuu alguses turge tabanud kahe aasta põhjast 5,7% eespool.

Üks firmadest, kes tulemuste teatamise laines oma aktsias kaotasid, on Airbus Group SE, mille aktsia kukkus 2,3%, kui firma teatas kasumikasvust, mis jäi analüütikute ootustele alla.

Hugo Boss AG paiskus 10% alla ja suurendas sellega oma kahepäevast langust 28%-le, mis on viimase 17 aasta suurim. Societe Generale SA kärpis eilse kasumihoiatuse valguses Saksa rõivafirma reitingut ja aktsia hoidmise asemel soovitatakse seda nüüd müüa.

PSA Peugeot Citroen kärpis tulusid lausa 7,4%,kasvatades sellega oma aktsiat 0,7%. Autotootja teatas, et määrab selleks aastaks uued kasvueesmärgid, olles äsja ennetähtaegselt lõpetanud restruktureerimisprogrammi. Euroopa suurima tervishoiuteenuste pakkuja Fresenius SE ronis 2,1%, pärast seda kui ettevõte ennustas, et kasvatab sel aastal kasumit 12% ja müüki 8%.

Petrofac Ltd., Wolters Kluwer NV ja Atos SE olid samuti tublimate tõusjate seas, kerkides pärast tulude teavitamist vähemalt 3%.

Jaga lugu:
Hetkel kuum