Olavi Teppan • 26. veebruar 2016 kell 8:01

Aasia turud nihkusid G20 kohtumise foonil ülespoole

G20 tippkohtumise viit Shanghais  Foto: Reuters/Scanpix

Aasias kauplesid aktsiad täna mõõduka optimismi tuules, kui G20 riikide tippkohtumiselt tuli küllaga julgustavaid kommentaare, ehkki vähe poliitilisi otsuseid.

G20 riikide tippkohtumise tooniandjaks Shanghais oli Hiina keskpanga juhi Zhou Xiaochuani kinnitus, et Pekingil on veel võimalusi ja vahendeid maailma suuruselt teist majandust toetada.

Vastukaaluks deklareeris Saksamaa välisminister Wolfgang Schäuble, et raha- ja eelarvepoliitika hoovad on end kogu maailmas ammendanud, ning kutsus üles struktuursetele reformidele.

Turgude reaktsioon oli lõppkokkuvõttes ettevaatlik. Eile tugevalt langenud börsiindeks Shanghai Composite tõusis täna 0,95%, Tokyo Nikkei 0,30% ja Hongkongi Hang Seng 2,52%. Nafta hind hoidis eelmise päeva kolmeprotsendilist tõusu, püsides peaaegu muutumatu.

G20 riikidelt oodatakse kokkuleppeid majanduse koordineeritud stimuleerimiskava kohta, mis hoiaks ära potentsiaalse kriisi. Paraku on ajalugu näidanud, et G20 tippkohtumised tulemusi ei anna, ning ka praeguse kohtumise suhtes pole analüütikud optimistlikult meelestatud.

„Turgude kõikumine esitab hääleka üleskutse G20 riikidele, et majandust tagasi rööpasse juhtida,“ ütles ANZ panga juhtivanalüütik David Cannington. „Võime ju loota olulisi poliitilisi ettekirjutusi, aga need on määratud nurjuma. Riigid seavad lihtsalt enda huvisid ühistest eesmärkidest kõrgemale.“

Hetkel kuum