Pille Ivask • 1 märts 2016

Venezuela sooritab majanduslikku enesetappu

Eksperdid on kindlad, et Venezuela muutub maksevõimetuks. Fotol turg Caracases.   Foto: epa

Venezuela teatas, et hoolimata majanduse väga keerulisest olukorrast tasus riik 1,5 miljardi dollari suuruse laenumakse, vahendab CNBC.

Eksperdid väidavad, et riik muutub kindlasti maksevõimetuks, küsimus on vaid, kuidas ja millal.

Venezuela andis sel kuul teada, et riigi majandus langes möödunud aastal 5,7 protsendi võrra, ametlik inflatsioonimäär oli 2015. aastal 180,9 protsenti. Sel aastal peaks Venezuela maksma tagasi 10 miljardit dollarit. 

Venezuela rahandusministeerium teatab oma hispaaniakeelsel veebisaidil, et reedel tehtud 1,5 miljardi dollari suurune tagasimakse annab märku riigi „tahtest ning võimest täita oma finantskohustusi õigel ajal“. Sel juhul tekib küsimus, miks Venezuela oma võlgu nii kiivalt maksta tahab?

Greylock Capitali investeeringute juht Diego Ferro lausus, et soov võlgu maksta on „sürreaalne, enesetapjalik ja hullumeelne“. „Minu hinnang on selline, et riigis saab järgmise aasta alguses kõik otsa,“ avaldas ta. Ferro lisas, et praeguses keerukas Venezuela sisepoliitilises olukorras pole selge ka see, kas president Nicolas Maduro proovib läbi viia võla restruktureerimist. Samuti pole selge, kas uus valitsus tahab võlausaldajatega läbirääkimisi pidada.

Moody’se analüütik Jaime Reusche nägi võrreldes Ferroga Venezuela tulevikku veelgi tumedamana. Moody’s on andnud Venezuela krediidireitinguks Caa3 ning Reusche sõnul sisaldab Venezuela kohta tehtud raport ka mõtet, et 80 protsendi suuruse tõenäosusega muutub riik kas maksevõimetuks või soovib võla restruktureerimist. Kõik see peaks juhtuma juba käesoleva aasta neljandas kvartalis.

Ferro märkis siiski, et Venezuela kui naftariigi puhul jääb alati õhku võimalus, et kui musta kulla hind tõuseb, läheb ka riigi majanduslik olukord kiiresti paremaks. „Hoiame nafta võimaluse avatuna, sest võib-olla juhtub midagi Iraaniga, võib-olla Iraan ja Saudi Araabia lähevad sõtta? Siis tõuseb nafta hind ka Venezuela saab jätkata sellist elu, nagu nad siiani elasid,“ arutles Ferro.

Hetkel kuum