Juhan Lang • 3. märts 2016 kell 13:30

Norrakad poodlevad Tallinna börsil

Norra raha liigub Tallinna börsile.  Foto: EPA

Norra valitsus on viimasel ajal ostnud usinalt kokku Eesti börsifirmade aktsiaid.

Ettevõtete aktsiaraamatutest selgub, et ostud on tehtud Citibanki New Yorgi haru vahendusel. Tõenäoliselt on ostude taga Norra riigile kuuluv naftafond, mille hallata on enam kui 805 miljardi dollari eest varasid.

„Me ei saa kinnitada ega ka ümber lükata, et see tõesti on Norra naftafond,“ märkis LHV Panga maakler Sander Pikkel. „Kindlasti mõjub Tallinna börsi käibele positiivselt see, kui siin noteeritud ettevõtete vastu tunnevad huvi uued institutsionaalsed investorid. Juhul kui fondil peaks ostuhuvi jätkuma, siis võib lühiajaliselt oodata nende aktsiate hindadele toetust. Pikaajaline mõju oleneb fondijuhi eesmärkidest, kuid kindlasti on tervitatav uute investorite lisandumine.“

Kui vaadata, mis ettevõtete aktsiaid antud fond on ostnud, siis on Pikkeli kinnitusel tegemist selliste ettevõtetega, mis on järjepidevalt dividende maksnud või siis eeldatakse neilt seda tulevikus. Seni on Norra valitsus ostnud Tallinki, Tallinna Kaubamaja, Merko Ehituse, Silvano Fashion Groupi, Olympic Entertainment Groupi aktsiaid. Samuti on norrakad soetanud Ekspress Grupi aktsiaid, millel väga pikka dividendiajalugu pole.

„Nende ettevõtete börsikäibest alates veebruari algusest on fondi senised ostutehingud moodustanud umbes viiendiku kuni poole,“ rääkis Pikkel. „Nimetatud Tallinna börsi ettevõtted pakuvad kindlasti vähemal või suuremalt määral praeguses madalate intressimäärade keskkonnas atraktiivset dividenditootlust.“

Hetkel kuum