Juhan Lang • 7. märts 2016 kell 7:15

Hiina langetas kasvueesmärki

Aktsiate hinna muutus  Foto: EPA

Hiina teatas rekordilisest eelarve puudujäägist ning langetas tänavust kasvueesmärki.

Hiina peaminister Li Keqiang teatas laupäeval, et riigi majanduse kasvueesmärk jääb vahemikku 6,5%-7%, võrreldes mulluse 7% kasvueesmärgiga. Hiina riigivõlg moodustab ligi 250% riigi SKTst.

Keqiangi teatel vajab Hiina järgmise viie aasta jooksul keskmiselt 6,5% majanduskasvu aastas, et saavutada eesmärki kahekordistada sissetulek ühe elaniku kohta võrreldes 2010. aastaga.

Kolmapäeval langetas Moody’s Hiina krediidireitingu väljavaate stabiilselt negatiivsele, viidates kasvavale võlakoormusele ja kahanevatele valuutareservidele. Samuti seati kahtluse alla valitsuse võime reforme ellu viia, vahendas Bloomberg.

Hiina Shanghai Composite lõpetas päeva 0,8% kõrgemal ning Jaapani Nikkei langes 0,6%. USA börsid lõpetasid läinud nädala tõusuga, millele aitasid kaasa naftahindade tõus ja oodatust märksa tugevam tööjõuraport.

Sel neljapäeval toimub Euroopa Keskpanga (EKP) istung, kust võib oodata uusi stiimuleid. Nimelt on EKP president Mario Draghi varem kinnitanud, et ollakse valmis võtma kasutusele lisameetmed, kui finantsturgudel toimuv hakkab ähvardama reaalmajandust. Praegu on inflatsioon keskpanga 2protsendilisest eesmärgist tunduvalt madalamal.

Hetkel kuum