Kadi Neemre • 8. märts 2016
Jaga lugu:

Ekspert: maaklerid on börsi kaaperdanud

Foto: EPA

Kõrgemad intressimäärad peataksid “hullumeelse volatiilsuse” turgudel, sõnas Steinberg Global Asset Managementi kaasasutaja.

Madalaid intressimäärasid nähakse tavaliselt aktsiahindade toetajana, kuna investorid otsivad suuremat tootlikkust. Odav raha tänaste madalate intressimäärade valguses ei ole aga tervislik, sõnas Richard Steinberg. “Maaklerid on turu lühiajaliselt kaaperdanud.”

Steinbergi kommentaarid tulid täna ajal, mil on jäänud nädal Föderaalreservi poliitikakomitee kohtumiseni, kus arutatakse intressimäärade tõstmist, USA börsid on juba viis päeva järjest rallinud ning USA toornafta hind kasvas eile 5,5% ligi 38 dollarile barreli eest.

Investorid ei usu, et Föderaalreserv tõstab järgmisel nädalal intressimäärasid, kuid samas oodatakse vihjeid edasiste tõusude kohta. Detsembris tõsteti intressimäärasid esmakordselt ligi 10 aasta jooksul 25 baaspunkti võrra.

Kuigi investorite jaoks on oluline saada ülevaade Föderaalreservi edastest plaanidest, ei tähenda Steinbergi sõnul kõrgemad intressimäärad tingimata aktsiate jaoks midagi halba.

Kui 10aastaste riigivõlakirjade intressimäärad tõuseksid 2,25%-2,5%-le praeguselt 1,8%-lt, oleks see ligilähedane S&P 500 tootlikkusele.

UBSi ökonomist Drew Matus märkis, et mõni 25baaspunktine tõus tooks rohkem kasu kui kahju. “Võibolla, kui intressimäärad oleksid normaalsemad, käituksid ka inimesed pisut mõistlikumalt,” märkis ta.

Praegune 4,9% töötusemäär ja inflatsioonitaseme liikumine Föderaalreservi 2% sihini viitab tema sõnul sellele, et keskpank peaks järgmisel nädalal intressimäärasid tõstma, aga tõenäoliselt ei tee seda.

JPMorgan Fundsi globaalsete turgude strateegi James Liu sõnul alandavad maailma teised keskpangad intressimäärasid ning see võib põhjustada dollari tõusu, kuna teised välisvaluutad langevad. “Küsimus seisneb selles, kas arenevad turud ja teised globaalsed majandused suudavad stabiliseeruda. Kui nad stabiliseeruvad, siis aitaks see kaasa dollari odavnemisele.”

Jaga lugu:
Hetkel kuum