Olavi Teppan • 28. märts 2016 kell 7:45

Fed: USA on heas seisus, maailm mitte

Föderaalreservi San Francisco harupanga president John Williams  Foto: Reuters/Scanpix

USA keskpanga rahapoliitika komitee liige usub, et maailmamajanduse arengud võivad takistada USAs normaalsete intressimäärade taastamist.

Föderaalreservi San Francisco harupanga president John Williams rääkis täna uudistekanalile CNBC, et tema arvates on USA majandus heas seisus, viidates stabiilsele inflatsioonile ja headele tööhõive näitajatele.

„Põhiprobleem on rahapoliitika ja majandusareng mujal maailmas. Maailmamajanduses toimuv sisendab ebakindlust ning see mõjutab USA dollarit ja Ameerika majandust,“ lisas Williams.

Williams kinnitas, et keskpanga poliitika jääb ka edaspidi majanduslikest näitajatest sõltuvaks, ning tõstis peamise mureküsimusena esile inflatsiooni.

„Meie eesmärk on 2protsendiline inflatsioon, mida me pole suutnud täita juba umbes kolm ja pool aastat, ülemaailmsed deflatsioonilised tegurid pärsivad jätkuvalt inflatsiooni,“ selgitas ta. „On arusaadav, et me oleme osa maailmamajandusest, nii et Brasiilias ja Hiinas toimuv mõjutab meid tohutult.“

Sellegipoolest rõhutas Williams, et vaatamata madalale inflatsioonile ei kavatse Föderaalreserv sisse viia negatiivseid intressimäärasid. „Komitee on valdavalt ühel meelel meie praeguse põhistrateegia suhtes, mis näeb ette intresside järkjärgulist tõstmist. Küsimus on vaid, millal ja millises tempos.“

Homme peab Williams Singapuris kõne USA rahapoliitikast ja maailmamajanduse väljavaadetest.

Hetkel kuum