Olavi Teppan • 1. aprill 2016 kell 13:08

Saudi Araabia valmistub eluks ilma naftata

Saudi Araabia on majanduslikult keerukas olukorras  Foto: epa

Vestluses uudistekanaliga Bloomberg teatas Saudi Araabia asekroonprints Mohammed bin Salman kavatsusest rajada 2 triljoni dollari suurune fond, mis säilitaks riigile sissetuleku naftajärgsel ajastul.

Strateegia ühe osana nähakse ette riikliku naftagigandi Aramco emaettevõtte osalist müümist ja muutmist tööstuskonglomeraadiks. Aktsiate esmane avalik pakkumine võib toimuda juba järgmisel aastal, mille käigus müüakse esialgu kuni 5 protsenti ettevõttest.

„Aramco IPO ja selle osakute muutmine avalikuks investeerimisfondiks muudab Saudi Araabia tuluallikaks edaspidi sisuliselt investeeringud, mitte nafta,“ ütles asekroonprints intervjuus. „Jääb üle veel investeeringuid hajutada. Nõnda ei sõltu me kahekümne aasta pärast enam peaasjalikult naftast.“

Vaatlejate hinnangul ei pruugi maailma suurima toornaftaeksportija majanduse ümberorienteerumine riiklike toetustega harjunud konservatiivses ühiskonnas siiski nii kiiresti sujuda.

„On selge, et Saudi Araabia vajab reforme, majanduse mitmekesistamist ja uut edasiviivat jõudu, aga see eeldab enamat kui üksnes investeerimist naftaga mitteseotud tööstusharudesse,“ kommenteeris Washingtoni Georgetowni ülikooli julgeoleku-uuringute professor Paul Sullivan. „Majandusreforme ei saa ette võtta nagu mitmekäigulist lõunat.“

Plaanitud fondi näol oleks tegemist maailma suurima riikliku fondiga, mis hõlmaks Saudi Araabia väärtuslikumaid varasid. Sellise fondi maht oleks võrreldav Apple’i, Google’i, Microsofti ja Berkshire Hathaway summaarse turuväärtusega.

Samas intervjuus märkis Mohammed bin Salman, et Saudi Araabia on valmis tootmismahtusid külmutama ainult sel juhul, kui seda teevad ka kõik teised riigid, kaasa arvatud Iraan. WTI ja Brenti toornafta hind on uudise peale langenud täna ligi 4 protsenti.

Hetkel kuum