Kadi Neemre • 5 aprill 2016

Analüütikud: prisket kasumite kasvu pole mõtet loota

Ettevõtete kasumid ületavad suure tõenäosusega esimeses kvartalis prognoose, usuvad analüütikud. Küsimus on aga selles, kas majanduse ja tööjõuturu tingimused tagavad jätkuva kasumi ja müügitulu kasvu.

Reutersi hinnagul kukkusid esimeses kvartalis S&P 500 aktsiakasumid 6,9%.

Turgude ja kasumite väljavaateid varjutavad praegu nii ebakindlus valuutavahetuse alase rahanduspoliitika üle kui Föderaalreservi otsus jääda madalate intressimäärade juurde ajal, mil tööhõive paraneb, märgivad analüütikud.

Kuid makromajanduslikud andmed näitavad teises kvartalis tugevnemist ning energiasektori kaotused on jäänud minevikku, seega on äärmiselt tõenäoline, et kasumid paranevad 2016. aasta esimeses pooles.

"Kasumiprognoose on kärbitud üsna palju, kuid tingimused tunduvad olevat üsna soodsad,” sõnas Citi Private banki investeerimisstrateeg Steven Wieting. Ta hoiatas aga, et suurt kasumitekasvu investoritel loota pole motet.

BMO Private Bank investeerimisjuht Jack Ablin hoiatas, et analüütikud võisid kasumiprognoosidega suuresti eksida. Ta märkis, et kui eelmise aasta juunis uskusid analüütikud, et kasumid kasvavad 2016. aasta esimeses kvartalis 10-12%, siis nüüd prognoositakse hoopiski kasumite langust.

Kuigi kasumid ületavad tõenäoliselt analüütikute madalad prognoosid, siis edasine kasv on suure küsimärgi all.

Ligi kahe kolmandiku ettevõtete tulu ületab tõenäoliselt sellel hooajal kasumiprognoosid ning üleüldine kasum kukub tõenäoliselt 3%, usub Deutsche Banki USA aktsiastrateeg David Bianco.

Investorid ei peaks lootma priskele kasumite kasvule enne 2016. aasta teist poolt; vaid siis kui nafta hinnad tõusevad ning dollar ei tugevne, suurenevad USA investeeringutevood.

 

Hetkel kuum