Mait Kraun • 11 aprill 2016

Ökonomist: Yellen venitab intresside tõstmisega liiga kaua

Janet Yellen  Foto: EPA

Föderaalreservi juht Janet Yellen on intressimäärade tõstmisel liiga ettevaatlik, mida ta hakkab hiljem kahetsema, ütles tuntud ökonomist Stephen Stanley.

Investeerimisfirmas Amherts Pierpont Securities töötav Stanley ütles, et järgmisel aastal kuumenevad USAs üle nii inflatsioon kui ka tööturg. Tema arvates on majandus heas seisus ja intresse peaks kiiremini tõstma.

Stanley sõnul peaks baasintressimäär olema juba üle protsendi (praegu on baasintressimäär 0,25-0,5 protsenti). MarketWatchi igakuise ennustusvõistluse 10 korda võitnud ökonomisti arvates on USA majandus palju tugevam, kui Yellen ja tema kolleegid usuvad.

Stanley ei usu, et Föderaalreserv sel aastal üle kahe korra intresse tõstaks. See on aga viga, sest töötuse määr on väga madal ning inflatsioon jõuab peagi 2 protsendini.

Järgmisel aastal on Föderaalreserv sunnitud intressimäärade tõstmist kiirendama – nii järgmisel kui ka ülejärgmisel aastal tõstab keskpank intressimäärasid 5 korda (kokku 10 korda), arvab Stanley. 2017. aasta lõpuks peaks inflatsioon tema sõnul lähenema juba 3 protsendile.

Hetkel kuum