Mait Kraun • 13 aprill 2016

Börs: aktsiaturud jätkasid südi kasvu

New Yorgi börs.  Foto: EPA

Maailma aktsiaturud täna tõusid, sest toorainete hinna tõus pani kaevandussektori kallinema. USA aktsiaturud jõudsid nelja kuu tippu, vahendab Bloomberg.

Standard & Poor’s 500 indeks tegi viimase kuue nädala suurima kahepäevase tõusu, Brasiilia Ibovespa indeks jõudis aga 10 kuu kõrgeimale tasemele. Euroopa turud kallinesid viimase kuu kiireimas tempos ning Venemaa aktsiad ületasid 2008. aastal saavutatud tipud.

Nii vase kui ka rauamaagi hind tõusis. Turvasadama varad odavnesid. Pärast üheksa kuu madalaimale tasemele jõudmist tegi dollar täna kolme nädala suurima tõusu.

On märke selle kohta, et Hiina majanduse aeglustumine ei olegi nii hull, kui arvati. Nafta hind on samuti tublisti tõusnud. Need faktorid on aidanud turgudel tõusu jätkata. 

„Täna oli maailmas tugev päev ning Hiina majandusandmed olid oodatust paremad,“ ütles investeerimisfirma Chatham aktsiakaupleja Mark Kepner. „JPMorganil oli raske kvartal, aga nad ületasid prognoose. Kui tulemuste hooaeg läheb oodatust paremini, võib aktsiaturg tõusu jätkata.“

MSCI maailma aktsiate indeks tõusis täna 1,4 protsenti. 11. veebruarist alates on indeks kerkinud juba 14 protsenti. S&P 500 indeks lisas 1 protsendi ja jõudis kõrgeimale tasemele alates 4. detsembrist. Dow Jones lisas 1,1 protsenti ja lõpetas päeva 17 908 punktil.

Brenti toornafta jõudis eile selle aasta kõrgeimale tasemele. Täna maksab Brenti barrel 44,18 dollarit ja WTI barreli eest tuleb välja käia 41,62 dollarit. Kulla (comex) hind langes 0,3 protsenti, 1244 dollarile untsi eest.

Hetkel kuum