Pille Ivask • 15 aprill 2016

Naftafirmas kemplus juhi kopsaka palgatõusu pärast

BP Plc tõstis juhi palka viiendiku võrra  Foto: epa

Nafta- ja gaasiettevõtte BP Plc otsus tõsta juhi palka viiendiku võrra tekitas aktsionärides suurt pahameelt, vahendab Bloomberg.

Kuigi BP Plc teatas rekordsuurest kahjumist ning plaanib koondada mitu tuhat töökohta, otsustas ettevõte tõsta oma juhi Bob Dudley palka 20 protsendi võrra.

Üle 59 protsendi ettevõtte aktsionäridest on palgatõusu vastu, sest seda peetakse praeguses naftaturu olukorras arusaamatuks. BP Plc aktsionär Royal London Asset Management teatas, et võimalik palgatõus võib saata nii aktsionäridele kui ka teistele ettevõtetele valesignaale.

BP Plc pole esimene naftaettevõte, mis turu languse tingimustes juhtkonnale heldekäelisi boonuseid jagab. 2009. aastal oli 59 protsenti Royal Dutch Shelli aktsionäridest vastu juhtkonna palgatõusule, kui ettevõte plaanis heade tulemuste eest oma juhte premeerida.

Oddo & Cie analüütik Ahmed Ben Salem lausus, et kuigi aktsionäride hääletus palgatõusu üle on soovitusliku loomuga, on see ettevõtte mainele tervikuna kahjulik ning tekitab piinliku olukorra. „Aktsionäride jaoks on tegu väga tundliku ajaga,“ viitas ta naftaturu olukorrale.

BP Plc teatas möödunud aastal rekordilisest 6,5 miljardi dollari suurusest kahjumist, mis annab märku, kuidas ettevõte on mõjutatud naftaturust. Selleks aastaks on BP Plc teatanud plaanist koondada 4000 töökohta ning teha kokkuhoidu maardlate avastamise ning nafta tootmise arvel.

Hetkel kuum