Birjo Must • 26 aprill 2016

Briti naftahiiglane juba teist kvartalit kahjumis

Briti naftafirma BP on sunnitud kulusid hoolega kokku tõmbama.   Foto: Reuters/Scanpix

Ülimadal nafta hind viis Briti naftafirma BP juba teist kvartalit järjest kahjumisse.

Ettevõte teatas, et puhaskahjum oli esimeses kvartalis 485 miljonit dollarit. Mullu samal ajal teenis firma 2,1 miljardi dollarilise kasumi. Kui aga välja arvata erakorralised kulud, siis ületasid firma tulud analüütikute prognoose mitmekordselt, vahendab Wall Street Journal.

"Hoolimata väljakutseid esitavast keskkonnast, liigume me oma lühiajalisele eesmärgile aina lähemale. Selleks on BP rahavoogude tasakaalustamine," rääkis ettevõtte tegevjuht Bob Dudley. "Üldised näitajad on tugevad ja meie pingutused kulude kärpimisel annavad juba häid tulemusi," lisas ta.

Terve naftasektor vaevleb juba teist aastat langeva nafta hinna küüsis ning ettevõtted on pidanud tootmiskulusid hoolega kokku tõmbama. Tänavu esimeses kvartalis maksis Brenti nafta barrel keskmiselt 34 dollarit võrreldes 54 dollariga mullu samal ajal. Nafta rafineerimise marginaalid olid esimeses kvartalis viimase viie aasta madalaimad.  

Ettevõtte aktsia hind tõusis aga varahommikul Londoni börsil ligi 3%, kuna investorid tervitavad suuri kulukärpeid. 

Hetkel kuum