Jaga lugu:

La Nina paneb põllutoormete hinnad tõusma

Kombain  Foto: EPA

Ilmastikunähtuse La Nina tõenäosus on kasvanud ning see võib tekitada põllumajandustoormete kasvatajatele paksu pahandust, vahendab CNN Money.

USA riiklik ookeani ja atmosfääri administratsioon (NOAA) teatas, et La Nina võib tekkida järgmise kuue kuu jooksul. Austraalia meteroloogia büroo sõnul on ilmastikunähtuse esinemise tõenäosus juba 50 protsenti.

La Nina tekib ajal, mil Vaikse ookeani teatud piirkondade temperatuur langeb. See fenomen toob Kagu-Aasiasse, Aafrikasse ja Brasiiliasse palju vihma. La Ni?a põhjustab Austraalias tihti ka üleujutusi.

El Nino on teine ilmastikunähtus, mis praegu maailmas valitseb. See tekib Vaikse ookeani tuulte tõttu, mis omakorda mõjutavad hoovuseid. See võib tuua Austraaliasse põua ja Ladina-Ameerika rannikule tavapärasest rohkem vihma. La Nina tuleb tavaliselt peale El Ninot ning see võib kesta kuni kolm aastat.

El Nino on praegu nõrgenemas. Ilmasikunähtus põhjustas aga juba suurt kahju – näiteks Aasias ulatusid kaotused 10 miljardi dollarini, selgub IHS Global Insighti andmetest. See on häirinud riisi- ja suhkrutootmist, mille hinnad on regioonis järsult tõusnud.

Arvatakse, et La Nina võib põhjustada veelgi suuremaid kahjustusi. Kasu võib see tuua Indiale - La Nina suurendab mussoonvihmade intensiivsust, mis peaks põllukultuuride saagikusele hästi mõjuma.

Jaga lugu:
Hetkel kuum