Indrek Mäe • 10. mai 2016 kell 9:15

Saudi Araabia plaanib gaasitoodangu kahekordistada

Saudi Aramco naftahoidlad Damami linnas.  Foto: EPA

Saudide riiklik energiaettevõte Armaco teatas, et plaanib järgneva kümne aasta jooksul oma gaasitoodangu kahekordistada ning selle ekspordi abil oma turuosa suurendada.

„Aramco jätkab laienemist ning ära kasutatakse ka välisturgude pakutavad võimalused,“ ütles ettevõtte tegevjuht Amin H. Nasser Dhahranis. Selleks plaanib suurim naftaeksportija ka oma gaasitoodangut suurendada. Seda 23 miljardi kuupmeetrini päevas praeguse 12 miljardi kuupmeetri asemel. Peale selle plaanitakse suurendada ettevõtte rafineerimisvõimekust 8-10 miljoni barrelini päevas. Praegu on see näitaja 5,4 miljonit barrelit päevas.

Tegevjuhi sõnul on mahtude ja võimekuse suurendamine seotud Aramco ambitsioonidega saada maailma suurimaks energiakemikaalidega tegelevaks ettevõtteks ning seda juba kümnendivahetuseks.

Praegu töötab Aramacos 61 907 inimest, kellest 51 653 on saudid. See muudab ettevõtte suurimaks tööandjaks Saudi Araabias. Nasseri kinnitusel plaanitakse järgneva kümnendi jooksul luua aga veel pool miljonit uut töökohta.

Hetkel kuum