Indrek Mäe • 16. mai 2016 kell 7:43

Goldman Sachs pani nafta hinna tõusma

Naftapuurtorn  Foto: EPA

Goldman Sachsi teade, et naftatugudel valitseb pärast kaht aastat taas musta kulla puudujääk, kergitas maavara hinda.

Panga teatel on turutõrgete tõttu nõudlus nafta järele taas suurem kui pakkumine ning turud reageerisid uudisele protsendilise tõusuga. Brenti toornaftafutuuride väärtus kasvas 1,4 protsendi ehk 67 sendi võrra ning naftabarreli hinnaks kujunes 48,5 dollarit.

USA Lääne-Texase futuuride väärtus kasvas aga 1,5 protsendi võrra, kujundades naftabarreli hinnaks 46,89 dollarit, kirjutas CNBC.

Goldman Sachs, kes on kogu aeg hoiatanud nafta tugeva ülepakkumise eest ning ennustanud hindade kukkumist, vaatas prognoosid üle pärast tõrgete teket Venezuela, Nigeeria ja Ameerika Ühendriikide naftatootmises. „Turg on jõudnud nafta üleküllusest defitsiidini ning seda kiiremini, kui me ootasime,“ öeldi Goldman Sachsist.

Venezuela naftatoodang on vähenenud ligi 188 000 barreli võrra päeva kohta. Riikliku naftatootja olukorda raskendab sel aastal tasumist ootav 5 miljardi dollarine võlakirjamakse. USA on vähendanud oma naftatootmist 8,8 miljoni barreli võrra päevas ning selle tingis sektoris tegutsevate ettevõtete pankrotilaine.

Kuigi mitmel naftatootjal on probleeme, on OPECi tootmismahud suurenenud. Seda suuresti tänu Iraani vabanemisele rahvusvaheliste sanktsioonide alt.

Hetkel kuum