Indrek Mäe • 17. mai 2016 kell 11:00

LHV töötajad plaanisid aktsiate müüki juba varem

Mitu LHV töötajat müüs aktsiad märkimishinnast odavamalt.  Foto: Andras Kralla

LHV Groupi töötajatest aktsiaomanikud, kes otsustasid enne avalikku esmapakkumist (IPO) oma aktsiad märkimishinnast odavamalt maha müüa, põhjendasid oma otsust varasemate kokkulepete ja plaanide täitmisega.

Kõige pealt müüs 6231 LHV aktsiat äripanganduse osakonna juhi Arko Kurtmanni investeerimisfirma Corby Capital ning seda hinnaga 3,21 eurot väärtpaberi kohta. „Tegemist oli varasema kokkuleppe täitmisega, mille puhul oli ka hind juba varem paika pandud,“ rääkis Kurtmann. „LHV on minu jaoks pikaajaline investeering ning olen osalenud nii varasematel emissioonidel kui ka käimasoleval IPO-l,“ lisas ta.

Teisena müüs 21. aprillil 2100 aktsiat maha LHV tarkvaraarenduse üksuse juht Britt Jaaska. Seda hinnaga 3,95 eurot väärtpaberi kohta ning kogumahus 8295 eurot. „Soovisin enne börsile minekut lahtised otsad kinni siduda, kuigi ülikooli lõpetamisest on juba mõni aega möödas, on paraku nn üliõpilase sündroom alles ehk jätsin toimingud päris viimasele hetkele,“ põhjendas ta oma tehinguid. „Need aktsiad soetasin varasemate emissioonide käigus ja tegemist oli perekonnasiseste tehingutega,“ rääkis Jaaska.

Samal kuupäeval kui Jaaska müüs oma aktsiaid ka LHV töötaja Janek Gustavson, seda samuti eraisikuna. Tehingu maht oli 5000 väärtpaberit hinnaga 4 eurot tükk. Gustavsoni aktsiad ostis OÜ Skonto, kus mees omab ise täisosalust. „Müüsin aktsiad enda ettevõttele, sest hoian seal pikaajalisi investeeringuid ning tehing oli juba varem plaanis,“ ütles Gustavson. Ta lisas, et tehing toimus soetushinnale lähedase hinnaga.

LHV aktsia märkimishind avaliku esmapakkumise käigus oli 6,95 eurot, mis tähendab, et panga töötajad oleksid võinud aktsiate müügist soovi korral teenida ka suuremat kasumit.

„Kõigil kolmel töötajal olid eri põhjused tehingute tegemiseks, kuid oluline on, et tehinguid tehes järgiti kõiki reegleid, teavitati LHVd, raporteeriti finantsinspektsioonile ega tehtud midagi valesti,“ rõhutas LHV kommunikatsioonijuht Priit Rum.

Hetkel kuum