Mait Kraun • 12 juuni 2016

Pankadel on erakordselt kehv aasta

Bank of America.  Foto: Bloomberg

Pankade jaoks pole see aasta olnud sugugi hea. Ja tundub, et hullem ei ole veel möödas, kirjutab CNN Money.

Nii Bank of America, Citigroupi kui ka Goldman Sachsi aktsiad võtsid reedel vastu järjekordse löögi, mis süvendas 2016. aasta langust. Pangandussektori aktsiad tegid Dow Jonesi indeksis nädala lõpus suurima languse.

Enne üleelmise nädala kehva töötururaportit olid pankade aktsiad mõne kuu jooksul veidi taastunud. Loodeti, et Föderaalreserv tõstab peagi intressimäärasid. See oleks pankadele väga hästi mõjunud, sest just madalad intressid on survestanud pankade võimet kasumit teenida. Töötururaport valmistas aga suure pettumuse ning see vähendas võimalust, et juunis intressimäärasid tõstetakse. Samal ajal langesid USA ja mitmete teiste riikide võlakirjade tootlused väga madalale.

„Heal juhul on intressimäärade tõstmine lihtsalt edasi lükatud. Halvemal juhul on praegune plaan ära rikutud,“ ütles investeerimisfirma Ameriprise Financiali peastrateeg David Joy.

Halvim poolaasta alates 2011. aastast

KBW Bank Index, mis kajastab 24 panga aktsiaid, on tegemas halvimat poolaastat alates 2011. aastast. 2011. aastal oli Euroopa võlakriisis, mille tagajärgi keegi ette ennustada ei osanud. Investorid kartsid, et võlakriis lõpeb aktsiahindade järsu langusega.

USA ühe suurima panga Bank of America aktsia langes reedel 2 protsenti. Tänavu on aktsia langenud kokku juba 17,6 protsenti. Citigroupi aktsia on langenud sellel aastal 15 protsenti ning Morgan Stanley on odavnenud 19 protsenti. Viimati läks suurtel pankadel nii halvasti üle viie aasta tagasi.

Isegi Goldman Sachs pole puutumata jäänud. Investeerimispanga aktsia on aasta algusest langenud 16 protsenti – viimati oli langus nii suur 2011. aastal.

Võlakirjade tootlused kukuvad

Hiljutise languse on põhjustanud eelkõige võlakirjade tootluste alanemine üle maailma. USA 10-aastaste võlakirjade tootlus kukkus reedel 1,64 protsendini, mis on nelja kuu madalaim tase. See on pankade jaoks halb uudis, sest kasumit teenitakse deposiitoritele makstavata intressi ja välja antud laenude vahest.

Teiste riikide võlakirjade puhul on asi veelgi hullem. Saksamaa 10-aastaste võlakirjade tootlus langes rekordmadalale – 0,02 protsendini – ning Jaapani võlakirjade tootlus on negatiivne (-0,15 protsenti).

Ei ole seega üllatus, et analüütikud ja fondijuhid on pangandussektori osas negatiivselt meelestatud. Investeerimisfirma Cumberland Advisorsi juht David Kotok ütles, et riske suurendavad ka Brexiti referendum ning USA poliitiline keskkond.

„Kumbki USA presidendikandidaat ei ole pankade jaoks sõbralik. Ka Kongress ja regulaatorid pole sõbralikud. Pankurite jaoks on kliima väga kehv,“ teatas Kotok.

Viimase 10 aasta halvim sektor

Investorid ootavad ka stressiteste, mis peaks näitama, kuidas erinevad pangad järgmise finantskriisi üle elaksid. Tulemused tulevad juuni lõpus.

Traditsioonilised pankade, maaklerite ja kindlustajate aktsiad on viimase kümnendi jooksul langenud umbes kolmandiku võrra. See tähendab, et tegemist on ainukese sektoriga, kus investorid on 10 aasta jooksul kapitali kaotanud, selgub maaklerfirma ConvergExi andmetest.

„Finantssektoris on ka tulevikus raske head tootlust teenida,“ ütles ConvergExi peastrateeg Nicholas Colas.

Pangandussektor võib lühiajaliselt taastuda aga juhul, kui riskid vähenevad ning Föderaalreserv tõstab siiski intressimäärasid. See tähendab, et majandusandmed peavad paranema, eelkõige töötururaport.

Hetkel kuum