Pille Ivask • 3. august 2016 kell 12:27

Ekspert: naftavarude statistika võib olla eksitav

Naftaväli  Foto: EPA

Naftaanalüütik Amrita Sen lausus intervjuus CNBC-le, et naftavarude statistika võib olla turge eksitav ning tegelikult on globaalse naftaturu taastumine aeglasem protsess, kui arvata võib.

“Turg hakkab vaikselt tasakaalu jõudma, ent me oleme tasakaalustumise protsessi alguses,” lausus Sen.

Sen lisas, et turud on sageli ülehinnanud turu taastumise kiirust ning tulemusi oodatakse pigem kohe ja praegu.

“Me peame naftavarude puhul arvestama, et suur osa naftast on ujuvmahutites ning seda sageli ametlike naftavarude hulka ei arvestata. Kui nafta jõuab sadamasse ning see maha laaditakse, alles siis arvestatakse see ametlike naftavarude sekka,” selgitas Sen. See tähendab, et naftavarud kasvavad veelgi ning võivad turgudes nõutust tekitada. Suurema varu realiseerimine võtab mõistagi kauem aega. Seega on selliseid protsesse tarvis näha terviklikuna.

Sen lausus naftaturu käekäigu kohta, et vähemalt praegu vähenevad tarned märgatavalt. OPECisse mittekuuluvate riikide päevane naftatoodang on kahanenud enam kui miljoni barreli võrra päevas viimase kolme-nelja kuu jooksul. Seda ning riikide naftavarusid silmas pidades tuleks mõista, et seesugused protsessid võtavadki kaua aega. “Turud tahavad alati kõike ja kohe,” märkis Sen.

Hetkel kuum