Mait Kraun • 4. august 2016 kell 11:12

Jeen sööb Toyota kasumit

Toyota vähendas prognoose.  Foto: Reuters/Scanpix

Toyota kasum ja käive kahanesid ning ettevõte vähendas jeeni tugevnemise tõttu ka kasumiprognoosi, vahendab Bloomberg.

Märtsis lõppeva majandusaasta kasum langeb tõenäoliselt 1,45 triljoni jeenini (14,3 miljardit dollarit). Veel mais prognoosis ettevõte, et kasum ulatub 1,5 triljonini. Värske prognoos põhineb eeldusel, et jeeni ja dollari keskmine kurss on 102.

Viimases kvartalis langes Toyota puhaskasum 15 protsendi võrra 552,5 miljardi jeenini (5,45 miljardit dollarit). Käive langes 6,59 triljoni jeenini, mis on veidi enam kui analüütikute prognoositud 6,59 triljonit.

Kõigi suuremate Jaapani autotootjate USA müük on sel aastal langenud. Süüdi on tugev jeen, mis on tänavu dollarisse tõusnud üle 18 protsendi. Toyota eksport on selle tõttu väiksema konkurentsivõimega ja see survestab kasumit.

„Toyota üritab kulusid vähendada, aga see ei ole piisav, et nullida jeeni mõju,“ ütles Bloomberg Intelligence’i autoturu analüütik Steve Man. „Nad on prognooside vähendamisel väga agressiivsed. Nad püüavad neid kärpida võimalikult palju, et ootused oleks madalamad.“

See trend parandab heitgaasiskandaalist räsitud Volkswageni perspektiivi – nimelt on nüüd tõenäoline, et ettevõtte möödub Toyotast ja saab uuesti maailma suurimaks autotootjaks.

Hetkel kuum