Statoili juht: naftaturg leiab tasakaalu

Statoili juht Eldar Saetre  Foto: Scanpix/Reuters
Sirje Rank • 19. oktoober 2016 kell 9:00

Naftaturg leiab tuleval aastal uue pidepunkti, kui viimase kahe aasta pretsedenditu investeeringute vähenemine hakkab tootmisele mõju avaldama ning naftat eksportivate riikide organisatsioon OPEC lepib kokku tootmise vähendamise, ütles Norra suurima naftatootja Statoili tegevjuht Eldar Saetre.

„Naftaturu fundamentaalnäitajad lähenevad uuele tasakaalupunktile – meie arvame, et see juhtub millalgi 2017. aastal,“ ütles Saetre Bloombergi telekanalile. „Sealt edasi näeme nafta hinda ülespoole liikumas, kajastades fakti, et investeeringud konventsionaalsesse naftatootmisesse on märkimisväärselt vähenenud.“

Statoili juhi hinnangul on praegu pigem tõenäoline, et OPEC suudab nafta tootmise piiramises kokkuleppele jõuda, kui kartell tuleval kuul Viinis kokku saab.

Brenti nafta hind on toibunud jaanuari keskel löödud viimase 12 aasta mõõnarekordist ja kerkinud rohkem kui 13% septembri lõpust, mil OPEC üllatas tootmismahtude piisamise plaaniga. Konkreetsed kogused on riikidel veel kokku leppimata.

„Kärbetes kokku leppimine on keeruline protsess, kuid ma usun, et ajendid, et kokkulepe sünniks, on üsna tugevad ja et nad jõuavad selleni,“ ütles Saetre.

Lähiajal jääb nafta hind heitlikuks ja kõikuma praeguste tasemete ümber, prognoosib Saetre.

Statoil plaanib lähiajal keskenduda endiselt efektiivsuse tõstmisele, millega tasuvuspunkt on juba alla toodud 40 dollarile barrelist. USAs praegu uusi puurauke ei avata, oodatakse nafta hinna toibumist.

Hetkel kuum