Mait Kraun • 2. november 2016 kell 9:00

Apelsinimahla hind jõudis kõigi aegade rekordini

Orangutan maiustab külmunud apelsinimahlaga.  Foto: EPA

Apelsinimahla futuuride hinnad tõusid kõigi aegade rekordini, sest haigused laastavad Florida ja Brasiilia saaki, vahendab Bloomberg.

Oktoobrist jaanuarini on saada tavapärasest poole vähem apelsine, teatas USA põllumajandusministeerium (USDA) esmaspäeval. Väheneb ka maailma suurima kasvataja – Brasiilia – eksport. Seega on mure defitsiidi pärast suur.

„Maailmas on sel aastal apelsine puudu,“ ütles Florida ülikooli põllumajanduse emeriitprofessor Thomas Spreen. „Tõenäoliselt on hindadel kõvasti kasvuruumi ja langust ei ole oodata.“

Apelsinimahla futuurid on sel aastal kallinenud 55 protsenti. Pahandust on tekitanud eelkõige putukas, kelle ladinakeelne nimetus on Diaphorina citri. See putukas levitab haigusi ja praegu on olukord nii hull, et Brasiilia toodang on kahe kümnendi väikseim. Floridas väheneb tootmine juba viiendat hooaega järjest, mis on rohkem kui 100 aasta pikim langus, selgub USDA andmetest.

ICE apelsinimahla jaanuari futuurid kallinesid eile 4,7 protsenti (tegemist on päevase tõusulimiidiga) 2,2365 dollarini naelast – see on kõigi aegade rekord. Viimase 12 kuu jooksul on tooraine hind tõusnud lausa 67 protsenti.

Hetkel kuum