Mait Kraun • 9. november 2016 kell 8:08

Trumpi võit pani ka Euroopa turud kukkuma

Hispaania aktsiaturg.  Foto: EPA

Euroopa aktsiaturgudel on läinud viimastel nädalatel kehvasti ning tänane USA presidendivalimiste tulemus ei parandanud sugugi olukorda, vahendab Bloomberg.

Trumpi võit on halb uudis ettevõtetele, kes teenivad suurema osa oma käibest USAs. Stoxx Europe 600 indeks on täna kukkunud juba 1,8 protsenti ning langust juhtisid pangad ja autotootjad. Euro on dollari suhtes kallinenud 2,5 protsenti.

Hispaania pangad Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ja Banco Santander odavnesid vähemalt 5 protsenti. Credit Suisse Group, mis saab kolmandiku oma käibest USAst, langes 3,5 protsenti. Autotootjate langust juhtis Daimler AG, mille aktsia kukkus 5 protsenti. Randgold Resourcesi aktsia tõusis 10 protsenti, sest kulla hind tegi suurima tõusu alates Brexitist. Sektoritest kallines ainukesena tervishoid.

Euroopa ettevõtted teenivad suure osa käibest USAs

Analüütikud kardavad, et Trumpi võit ohustab globaalset kaubandust. „Oodatakse, et Trumpi võit hakkab kaubandust segama,“ ütles ETF Securitiesi investeerimisstrateegia juht James Butterfill. „Kauplejad väljendavad oma muret dollari odavnemise kaudu, mis on Euroopa ettevõtetele halb uudis. Kardetakse, et Euroopa valimistel jätkub sarnane trend.“

Euroopa ettevõtted teenivad umbes 17 protsenti oma käibest Põhja-Ameerikast. Kõige suurema osakaalu moodustab eksport USAsse Belgial, Iirimaal ja Šveitsil, selgub Morgan Stanley andmetest. Euro tugevnemine halvendab kohalike ettevõtete konkurentsivõimet maailmaturgudel.

Kõik Euroopa suuremad aktsiaindeksid alanesid. Briti FTSE 100 kukkus 0,7 protsenti, Saksamaa DAX kaotas 1,6 protsenti ja Prantsusmaa CAC 40 langes1,6 protsenti. Hispaania IBEX 35 kahanes 2,3 protsenti.

Tallinna börs on täna kukkunud 0,9 protsenti. Kodubörs oli vahepeal ka 1,5protsendilises languses.

Hetkel kuum