• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas mõjutab Trump Rootsi börsifirmasid?

  Rootsis muretsetakse USA uueks presidendiks valitud Donald Trumpi protektsionistliku kaubanduspoliitika pärast, kuid real Rootsi börsiettevõtetel on Trumpi poliitikast võita.

  Kui ebakindlus maailmas kasvab, on tõusulootust näiteks turvafirmade ja kaitsetööstuse ettevõtete aktsiatele. Trumpi infrastruktuuri investeeringute kava ja lubadus jätkata panustamist nii söe- kui ka naftatööstusele võib kergitada ehitusfirmade, masinaehituse ja toormetootjate aktsiaid.
  Isegi Ericssonil on põhjust kergemalt hingata. Eile kerkisid selliste firmade nagu Atlas Copco, Lunding Mining ja Boliden aktsia aasta kõrgeimale tasemele.
  Rootsi majanduslehe Dagens Industri analüütikud on analüüsinud, milliseid ettevõtted Stockholmi börsil võiksid Trumpi võidust võita. Ning kes on kaotajad. Välja on pakutud ka võimalik portfell neile, kes ebakindlal ajal parema meelega riske vähendaksid ja panustaksid vanadele headele dividendiaktsiatele.
  Ehitusfirmadest on üks võimalik võitja Skanska. Skanska on üks USA suurematest ehitusfirmadest ja saabki suurema osa käibest just USA turult, mitte Rootsist. Vastavalt 37% ja 22%. Skanskale on soodne Trumpi infrastruktuuri investeeringute kava, millele ta on lubanud panustada viie aastaga 500 miljardit dollarit. Trump kordas seda investeeringute kava plaani ka oma võidukõnes, millest võib välja lugeda, et see on kindlasti tema prioriteet. Skanska on USAs tugev just infrastruktuuri ehituses – nii võivad sellel turul ees olla prisked aastad.
  Samal põhjusel – suured investeeringud infrastruktuuri – oleks võitjate seas ka terase- ja metallitootjate aktsiad. Vase hind kerkis Trumpi valimise järel 6-7%, mis on positiivne sellistele Rootsi firmadele nagu Boliden ja Lundin Mining. Ka terasetootja SSAB väljavaateid võib hinnata paranenuks, ehkki võib vaielda, kui edukalt suudaks Trump trahvitollidega Hiina terast Ameerika turult eemal hoida. Võimalusi impordiks võib leida teiste riikide kaudu.
  Infrastruktuuri investeeringud ja Trumpi positiivne suhtumine nafta- ja söetööstusesse võib kasvatada nõudlust kaevandusseadmete järele, mis võiks olla positiivne Rootsi firmadele Sandvik ja Atlas Copco. Sandvik on samas oma viimastes majandusaruannetes muretsenud Trumpi protektsionismi pärast – ettevõte saab suure hulga tulust ekspordist USAsse.
  Üks suur võitja Trumpi võidust on SAAB. Trump nõuab, et NATO riigid rohkem ise oma kaitsevõimesse panustaksid – praegu on vaid viis riiki 28 NATO riigist eraldanud kaitsekulutusteks vähemalt 2% SKPst. Kui ka teised seda teevad, võib see SAABile tuua hulga uusi tellimusi. Ja ettevõtte tooteportfell on lai – Gripen-tüüpi hävitajatest radarisüsteemideni.
  Ka turvakontserni Securitas väljavaated on head – Dieboldi ülevõtmisega suurendati mullu tuntavalt oma positsiooni USA turul. Securitas on neid firmasid Stockholmi börsil, mis kõige enam USA turust sõltuvad – sealt tuleb ca 41% käibest. Üldine ebakindluse kasv võib suurendada nõudlust firma teenuste järele mitte üksi USAs, vaid ka Euroopas ja Ladina-Ameerikas.
  Ka ravimikontsernile AstraZeneca peaks Trumpi võit olema positiivne uudis. Demokraatide kandidaat Hillary Clinton lubas oma valimiskampaanias selgelt ravimite hinna tõusu piirata. Trumpilt selliseid lubadusi ei tulnud. Kardeti Clintoni võitu ja demokraatide kontrolli all senatit, kuid läks vastupidi.
  Telekommunikatsiooniseadmete tootjale Ericssonile on USA suurim turg. Ettevõtet on sellel turul aidanud Hiina Huawei kõrvaletõrjumine julgeolekupoliitilistel põhjustel. Samal ajal on Alcatel-Lucenti üle võtnud Nokiast saanud sellel turul tõsine konkurent. Mitu klienti USAs oleks tahtnud siiski ka Huaweile ukse avada, kuid Trumpi võiduga – kes on Hiinat väga teravalt kritiseerinud – on see risk ilmselt maas.
  Rõivaketile H&M on USA kaupluste arvu poolest varsti suurim turg. Rõivaste ostu Trumpi valimisvõit vaevalt mõjutab, küll aga võib negatiivne mõju olla dollari tugevnemisel. H&M ostab palju kaupa sisse dollaris, kuid müük toimub valdavalt teiste valuutadega riikides.
  Volvo aktsia on viimasel aastal olnud surve all, kuna raskeveokite nõudlus on USA turul vähenenud. Kui globaalne kaubandus Trumpi poliitika tõttu koomale tõmbab, võib see negatiivset trendi süvendada. Samas on firma jaoks positiivne, et Rootsi kroon Trumpi valimise järel nõrgenes. Ja Trumpi infrastruktuuri investeeringute plaan võib taas suurendada nõudlust ka raskeveokite järele.
  Rootsi ettevõtted, mis saavad märkimisväärse osa käibest (%) USA turult:
  Hexpol (58,4), Dometic (45,9), Loomis (41,3), Husqvarna (40,7), Astra Zeneca (40,3), Skanska (37,1), Swedish Match (35,6), Securitas (34,9), Assa Abloy (33,8), Electrolux (33,7), Getinge (33,4), AAK (33,2), SOBI (29,1), Elekta (27,6), Autoliv (26,9), Volvo (26,9), Ericsson (26,0), Hexagon (25,0), SKF (22,0), Trelleborg (22,0), SSAB (20,8), ABB (20,0), Atlas Copco (18,1), Alfa Laval (16,9), Lundin MIning (16,7), Sandvik (15,8), Nibe (14,3), H&M (13,2).
  Dagens Industri on välja noppinud aktsiad ka nende jaoks, kes tahavad ebakindlal ajal pigem panustada stabiilsusele ja aastast aastasse kasvavatele dividendidele.
  Sinna on DI kogunud sellised ettevõtted nagu Castellum, mis on dividendi suurendanud 18 aastat järjest. Duni ja H&M, mis pole kunagi dividendi kärpinud. Wihlborgs, mis aastast 2005 on iga aasta dividendi suurendanud. Firmade seas, mis pole kunagi dividendi vähendanud, on selles portfellis veel Alfa Laval, Swedish Match, Knowit ja Beijer Alma. Vähemalt viimased kümme aastat dividendi mitte vähendanud või igal aastal suurendanud on veel Intrum Justitia ja Axfood.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Euroopa Liit annab juhiseid, kuidas osta Venemaa gaasi ilma sanktsioone rikkumata
Euroopa Liit kavatseb oma gaasiimportijatele pakkuda lahendust, kuidas vältida Venemaalt kütuse ostmisel sanktsioonide rikkumist ja samal ajal tõhusalt rahuldada president Vladimir Putini nõuet maksta gaasi eest rublades.
Euroopa Liit kavatseb oma gaasiimportijatele pakkuda lahendust, kuidas vältida Venemaalt kütuse ostmisel sanktsioonide rikkumist ja samal ajal tõhusalt rahuldada president Vladimir Putini nõuet maksta gaasi eest rublades.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.