Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas mõjutab Trump Rootsi börsifirmasid?

  Rootsis muretsetakse USA uueks presidendiks valitud Donald Trumpi protektsionistliku kaubanduspoliitika pärast, kuid real Rootsi börsiettevõtetel on Trumpi poliitikast võita.

  Kui ebakindlus maailmas kasvab, on tõusulootust näiteks turvafirmade ja kaitsetööstuse ettevõtete aktsiatele. Trumpi infrastruktuuri investeeringute kava ja lubadus jätkata panustamist nii söe- kui ka naftatööstusele võib kergitada ehitusfirmade, masinaehituse ja toormetootjate aktsiaid.
  Isegi Ericssonil on põhjust kergemalt hingata. Eile kerkisid selliste firmade nagu Atlas Copco, Lunding Mining ja Boliden aktsia aasta kõrgeimale tasemele.
  Rootsi majanduslehe Dagens Industri analüütikud on analüüsinud, milliseid ettevõtted Stockholmi börsil võiksid Trumpi võidust võita. Ning kes on kaotajad. Välja on pakutud ka võimalik portfell neile, kes ebakindlal ajal parema meelega riske vähendaksid ja panustaksid vanadele headele dividendiaktsiatele.
  Ehitusfirmadest on üks võimalik võitja Skanska. Skanska on üks USA suurematest ehitusfirmadest ja saabki suurema osa käibest just USA turult, mitte Rootsist. Vastavalt 37% ja 22%. Skanskale on soodne Trumpi infrastruktuuri investeeringute kava, millele ta on lubanud panustada viie aastaga 500 miljardit dollarit. Trump kordas seda investeeringute kava plaani ka oma võidukõnes, millest võib välja lugeda, et see on kindlasti tema prioriteet. Skanska on USAs tugev just infrastruktuuri ehituses – nii võivad sellel turul ees olla prisked aastad.
  Samal põhjusel – suured investeeringud infrastruktuuri – oleks võitjate seas ka terase- ja metallitootjate aktsiad. Vase hind kerkis Trumpi valimise järel 6-7%, mis on positiivne sellistele Rootsi firmadele nagu Boliden ja Lundin Mining. Ka terasetootja SSAB väljavaateid võib hinnata paranenuks, ehkki võib vaielda, kui edukalt suudaks Trump trahvitollidega Hiina terast Ameerika turult eemal hoida. Võimalusi impordiks võib leida teiste riikide kaudu.
  Infrastruktuuri investeeringud ja Trumpi positiivne suhtumine nafta- ja söetööstusesse võib kasvatada nõudlust kaevandusseadmete järele, mis võiks olla positiivne Rootsi firmadele Sandvik ja Atlas Copco. Sandvik on samas oma viimastes majandusaruannetes muretsenud Trumpi protektsionismi pärast – ettevõte saab suure hulga tulust ekspordist USAsse.
  Üks suur võitja Trumpi võidust on SAAB. Trump nõuab, et NATO riigid rohkem ise oma kaitsevõimesse panustaksid – praegu on vaid viis riiki 28 NATO riigist eraldanud kaitsekulutusteks vähemalt 2% SKPst. Kui ka teised seda teevad, võib see SAABile tuua hulga uusi tellimusi. Ja ettevõtte tooteportfell on lai – Gripen-tüüpi hävitajatest radarisüsteemideni.
  Ka turvakontserni Securitas väljavaated on head – Dieboldi ülevõtmisega suurendati mullu tuntavalt oma positsiooni USA turul. Securitas on neid firmasid Stockholmi börsil, mis kõige enam USA turust sõltuvad – sealt tuleb ca 41% käibest. Üldine ebakindluse kasv võib suurendada nõudlust firma teenuste järele mitte üksi USAs, vaid ka Euroopas ja Ladina-Ameerikas.
  Ka ravimikontsernile AstraZeneca peaks Trumpi võit olema positiivne uudis. Demokraatide kandidaat Hillary Clinton lubas oma valimiskampaanias selgelt ravimite hinna tõusu piirata. Trumpilt selliseid lubadusi ei tulnud. Kardeti Clintoni võitu ja demokraatide kontrolli all senatit, kuid läks vastupidi.
  Telekommunikatsiooniseadmete tootjale Ericssonile on USA suurim turg. Ettevõtet on sellel turul aidanud Hiina Huawei kõrvaletõrjumine julgeolekupoliitilistel põhjustel. Samal ajal on Alcatel-Lucenti üle võtnud Nokiast saanud sellel turul tõsine konkurent. Mitu klienti USAs oleks tahtnud siiski ka Huaweile ukse avada, kuid Trumpi võiduga – kes on Hiinat väga teravalt kritiseerinud – on see risk ilmselt maas.
  Rõivaketile H&M on USA kaupluste arvu poolest varsti suurim turg. Rõivaste ostu Trumpi valimisvõit vaevalt mõjutab, küll aga võib negatiivne mõju olla dollari tugevnemisel. H&M ostab palju kaupa sisse dollaris, kuid müük toimub valdavalt teiste valuutadega riikides.
  Volvo aktsia on viimasel aastal olnud surve all, kuna raskeveokite nõudlus on USA turul vähenenud. Kui globaalne kaubandus Trumpi poliitika tõttu koomale tõmbab, võib see negatiivset trendi süvendada. Samas on firma jaoks positiivne, et Rootsi kroon Trumpi valimise järel nõrgenes. Ja Trumpi infrastruktuuri investeeringute plaan võib taas suurendada nõudlust ka raskeveokite järele.
  Rootsi ettevõtted, mis saavad märkimisväärse osa käibest (%) USA turult:
  Hexpol (58,4), Dometic (45,9), Loomis (41,3), Husqvarna (40,7), Astra Zeneca (40,3), Skanska (37,1), Swedish Match (35,6), Securitas (34,9), Assa Abloy (33,8), Electrolux (33,7), Getinge (33,4), AAK (33,2), SOBI (29,1), Elekta (27,6), Autoliv (26,9), Volvo (26,9), Ericsson (26,0), Hexagon (25,0), SKF (22,0), Trelleborg (22,0), SSAB (20,8), ABB (20,0), Atlas Copco (18,1), Alfa Laval (16,9), Lundin MIning (16,7), Sandvik (15,8), Nibe (14,3), H&M (13,2).
  Dagens Industri on välja noppinud aktsiad ka nende jaoks, kes tahavad ebakindlal ajal pigem panustada stabiilsusele ja aastast aastasse kasvavatele dividendidele.
  Sinna on DI kogunud sellised ettevõtted nagu Castellum, mis on dividendi suurendanud 18 aastat järjest. Duni ja H&M, mis pole kunagi dividendi kärpinud. Wihlborgs, mis aastast 2005 on iga aasta dividendi suurendanud. Firmade seas, mis pole kunagi dividendi vähendanud, on selles portfellis veel Alfa Laval, Swedish Match, Knowit ja Beijer Alma. Vähemalt viimased kümme aastat dividendi mitte vähendanud või igal aastal suurendanud on veel Intrum Justitia ja Axfood.
 • Hetkel kuum

Portfellihaldus 20 aastat investeerimiskogemust

Olulisemad lood

Tarmo Ulla: leiutaks hoiupõrsa, mis alistab TikToki Kuidas võita noorte tähelepanu infouputuse ajastul?
Finantsteadmised on kõige kesisemad 18–29aastaste hulgas. Me peaksime välja mõtlema, kuidas viia rahatarkus just selle vanuserühmani, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.
Finantsteadmised on kõige kesisemad 18–29aastaste hulgas. Me peaksime välja mõtlema, kuidas viia rahatarkus just selle vanuserühmani, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Swedbanki eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla.
USA aktsiaturg tõusis tänavuse aasta tippu
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tegi reedel uue tänavuse tipu, tõustes 0,59% 4594,63 punktini.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tegi reedel uue tänavuse tipu, tõustes 0,59% 4594,63 punktini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Eesti kõige edukam firma lõikab kasu Infortari börsileminekust
Omanikfirma ehk Infortari börsileminek avab Eesti Gaasile mõningaid uksi, sõnas tänavu edukaimaks ettevõtteks tunnistatud Eesti Gaasi juht Margus Kaasik.
Omanikfirma ehk Infortari börsileminek avab Eesti Gaasile mõningaid uksi, sõnas tänavu edukaimaks ettevõtteks tunnistatud Eesti Gaasi juht Margus Kaasik.
Suurfirmade tippjuhid jätkusuutlikkusest: iPhone’i äraviskamine pole lahendus, pikaajaline strateegia on
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
Osta "katkine" aken: Tesla teeb kunagise fopaa rahaks
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Järjekordne löök arstikeskustele: patsiendid ei vasta mobiiltelefonile
Niigi ülekoormatud arstide ja õdede koormust suurendab üha kasvav trend: eelkõige noored patsiendid ei vasta enam mobiiltelefonile.
Niigi ülekoormatud arstide ja õdede koormust suurendab üha kasvav trend: eelkõige noored patsiendid ei vasta enam mobiiltelefonile.
Tallinna südalinna kvartal sai planeeringu paika
Tallinna linnavalitsus kehtestas kolmapäeval südalinna kvartali detailplaneerigu, mis piirneb Estonia puiestee, Kaubamaja tänava, Rävala puiestee ja Teatri väljakuga.
Tallinna linnavalitsus kehtestas kolmapäeval südalinna kvartali detailplaneerigu, mis piirneb Estonia puiestee, Kaubamaja tänava, Rävala puiestee ja Teatri väljakuga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.