Pille Ivask • 22. november 2016 kell 6:45

Brexit kärpis Suurbritannia rikaste arvu

Neid, kellel dollareid on miljon Suurbritannias vähem kui aasta tagasi.  Foto: Reuters/Scanpix

Suurbritannia dollarimiljonäride arv kukkus Brexiti tõttu 15% võrra, vahendab Bloomberg.

Briti kodumajapidamiste rikkus on kahanenud 1,5 triljoni dollari ehk 10% võrra.

“Suurbritannia jaoks olid aastad 2015-2016 rasked, kuna nael kukkus ning börsid langesid seetõttu samuti,” kirjutas Credit Suisse oma raportis. “Nii majanduse kui ka kodumajapidamiste rikkuse koha pealt on tulevik üsna ebakindel,” märkis pank.

Suurbritannia 14 triljoni dollari suurune erarikkus on jagatud 49 miljoni inimese vahel, kellest omakorda 5 protsendil on rohkem kui miljon dollarit. Kuna 23. juunil hääletasid britid ootamatult Brexiti poolt, tõi see kaasa naela 15% suuruse languse ning kohalik börs kukkus viimase kaheksa aasta põhja. Kuigi aktsiaturg on alates sellest ajast taastunud, on analüütikute ning brittide enda hinnangul tulevik siiski ebaselge.

Bloombergi andmeist selgub, et enim kasvatasid rikkust Jaapani majapidamised, mille kogurikkus tõusis 19% ehk 24 triljoni dollari jagu. USA kodumajapidamiste rikkus suurenes sel aastal juba kaheksandat aastat järjest, 85 triljoni dollarini.

Uusi miljonäre on enim juurde saanud Jaapan, USA ning Saksamaa. Maailmas on praegu kokku 32,9 miljonit dollarimiljonäri. Credit Suisse’i andmeil peaks kiiresti hakkama tõusma Hiina, India, Kanada ning Austraalia rikaste arv.  

Hetkel kuum