• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  OPECi lepe ei pruugi vett pidada

  OPECi liikmed otsustasid tootmismahtu kärpidaFoto: epa

  Kuigi OPEC leppis kokku nafta tootmismahu kärpimises esimest korda viimase kaheksa aasta jooksul, ei pruugi analüütikute hinnangul lepe vett pidada.

  Leppe tulemusena on nafta hind võimsalt rallinud ja tõusnud 10%. Brenti toornafta barreli hind on ületanud juba 52 dollari piiri.
  Samas ei ole eksperdid kindlad, kas OPECi lepe peab. Nimelt pole organisatsiooni liikmed ka kõigist varasematest kokkulepetest kinni pidanud. Samuti pole OPECil mingit autoriteeti sundida liikmeid lepet täitma.
  OM Financiali ekspert Stuart Ive lausus MarketWatchile, et OPECi tegemistel hoitakse nüüd kiivalt silma peal, et näha, kas sündinud lepe ka realiseerub.
  JPMorgani nafta- ja gaasiekspert Scott Darling märkis, et usk lepingu toimisse on väike, sest OPECi lepped on olnud alati küsitava väärtusega. Samas näeb pank pikas perspektiivis ette nafta hinna tõusu.
  Naftalepe hakkab kehtima 1. jaanuarist. Berstein Researchi hinnangul peaks OPECi leppe tagajärjel päevane naftapakkumine vähenema 500 000 barreli võrra esimesel poolaastal, kusjuures teise poolaasta lõpuks peaks OPECi päevane toodang vähenema juba miljoni barreli jagu.
  Kas hind tõuseb?
  Naftaturgu analüüsides tasub tähele panna, et OPEC pole seal ainuke tegija. Organisatsiooni liikmed toodavad kokku alla poole ehk 40% globaalsest naftatoodangust.
  Seetõttu usuvad analüütikud, et USA naftatootjad näevad selles oma võimalust ning hakkavad tootmist suurendama. ANZ Researchi on just sellise prognoosi edastanud ning ennustab, et uue aasta alguses jõuab naftabarreli hind juba 60 dollarini.
  Nafta hinna juures on kahtlemata küsimus ka selles, kuidas käituvad OPECisse mitte kuuluvad riigid. Kui USA tootjatest oodatakse, et nood hakkavad musta kulda rohkem maapõuest välja pumpama, siis ripub küsimärk jätkuvalt teiste riikide kohal.
  OPECisse mitte kuuluvad riigid peaksid Rahvusvahelise Energiaagentuuri andmeil samuti tootmist 600 000 barreli võrra vähendama. Venemaa on samuti teatanud, et järgmisel aastal on naftatoodang väiksem kui sel aastal. Analüütikud on aga viidanud, et tõusev nafta hind ja raske majanduslik olukord võivad olla piisavad põhjused oma esialgsetest lubadustest taganemiseks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: börsi uustulnuk, Elisa uus juht ja abilinnapea
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.