Mait Kraun • 2. jaanuar 2017 kell 12:00

Euroopa panganduskriisi lävel

Euroopa pangandussektoris on umbes 1,1 triljoni euro eest hapuks läinud laene.  Foto: EPA

2008. aasta finantskriis on ammu läbi, aga halvad võlad, mida sel ajal anti, ohustavad tõsiselt Euroopa pangandussektorit, arvavad analüütikud.

Investorite tähelepanu on praegu Itaalias – Monte dei Paschi pank plaanib turgudelt kapitali koguda, et likviidsust ja investorite kindlustunnet parandada. Ka teiste Itaalia pankade bilanss ei ole sugugi heas seisus ning analüütikute sõnul on probleem üleeuroopaline. See võib tekitada regioonis panganduskriisi, leiavad nad.

Ameeriklaste halvad laenud korstnasse

„Ameerika Ühendriikides sõitis majandus vastu seina, inimesed kirjutasid halvad laenud korstnasse, pangad rekapitaliseerisid ennast ning liiguti edasi,“ ütles investeerimisfirma Delmore Asset Managementi tegevdirektor Howard Goldring.

„See protsess võtab Euroopas aastaid, sest reaalsusega ei taheta silmitsi seista. Ma kardan, et probleeme tuleb järgmise paari aasta jooksul juurde, mitte ainult Itaalias, vaid ka mujal Euroopas,“ lisas Goldring.

KPMG andmetest selgub, et Euroopa pangandussektoris on umbes 1,1 triljoni euro eest hapuks läinud laene. Seda on kolm korda rohkem kui USAs.

Praegu on investorite tähelepanu eelkõige Itaalial. Sealne valitsus otsustas hiljtuti Monte dei Paschile riigiabi pakkuda. Praegu pole makseid veel tehtud ning protsess käib. Kardetakse aga, et maksumaksja rahaga ei ole võimalik panku lõpmatult päästa.

Erakapitaliga kriisi ei lahenda

„Panganduskriisi on erakapitaliga väga raske lahendada. Seega on lõpuks leitud lahendus, et abi finantseerib maksumaksja. See ei ole tõenäoliselt hea asi, mida teha, aga vahepeal on tegemist ainukese lahendusega,“ ütles investeerimisfirma Banor Capital portfellihaldur Francesco Castelli.

Euroopa Keskpank teatas, et Monte dei Paschi vajab 8,8 miljardi euro suurust rahasüsti. Itaalia valitsus peab aga tagama, et riigiabi vastab Euroopa Liidu reeglitele.

Kokku on Itaalia valitsus plaaninud kohalikku pangandussektorit aidata 20 miljardi euroga. Monte dei Paschi aitamine tähendab seda, et ka teised pangad hakkavad abi ootama.

Hetkel kuum