Olavi Teppan • 3. jaanuar 2017 kell 16:37

Ford loobub Mehhikosse tehase rajamisest

Ford Focus  Foto: epa

Trump kritiseerib USA autotootjaid vabakaubanduseleppe raames Mehhikos valmistatud autode maksuvaba impordi pärast.

Ametisse astuv USA president Donald Trump võttis täna kriitiliselt sõna General Motors Co aadressil Mehhikost USA edasimüüjatele imporditavate autode kohta.

„General Motors saadab Mehhikos tehtud Chevy Cruze mudelid maksuvabalt üle piiri USA edasimüüjatele,“ seisab Trumpi tänases Twitteri postituses, nagu vahendab Wall Street Journal. „Tehku autosid USAs või maksku suurt tollimaksu!“

General Motorsi konkurent Ford Motor Co teatas vaid mõni tund hiljem, et loobub plaanist ehitada Mehhikosse uus 1,6 miljardit dollarit maksev väikeautode tehas. Selle asemel plaanib Ford jätkata väikeautode tootmist olemasolevas Mehhiko tehases ja investeerida 700 miljonit dollarit Michigani osariigis asuvasse tehasesse, et toota seal elektriautosid.

Juba üle aasta on Donald Trump teravalt kritiseerinud Fordi plaani Mehhikosse investeerida ning kõnelnud üldisemalt vajadusest USA, Kanada ja Mehhiko vahel sõlmitud vabakaubanduslepe ümber töötada, et maksustada USA ettevõtete piiri taga valmivat toodangut, mida turustatakse USAs.

Veel kuu aega tagasi märkis Fordi tegevjuht Mark Fields, et ettevõte on küll valmis järgima USA uue administratsiooni kaubanduspoliitikat, kuid konkreetse tehase rajamise plaanist on hilja loobuda. Bloombergile antud intervjuus ei põhjenda Fields tänast otsust Trumpi väljaütlemistega, vaid kasina nõudlusega väikeautode järele USAs, kus turgu nähakse nüüd hoopis elektrilistele maasturitele.

General Motorsi pressiesindaja pole täiendavat kommentaari Trumpi postitusele andnud, märkides vaid, et Mehhikos valmistatakse „maailmaturu jaoks üksnes Cruze mudeli luukpäraga varianti, millest vaid väike osa müüakse USAs“.

Hetkel kuum